Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Optimaal profiteren van Chat GPT

Kunstmatige intelligentie verovert langzamerhand de werkvloer en dat heeft gevolgen voor werknemer en organisatie. Vooral Chat GPT, ook wel bekend als useless assistant (hij kan een boek voor je schrijven, maar deze moet nog wel gecontroleerd worden op de inhoud) is populair. Hoe kunnen ondernemingsraden deze nieuwe technologie inzetten voor het OR-werk?

shutterstock 2248471669
Wat kan de OR met Chat GPT?
Generatieve AI

Chat GPT is een vorm van generatieve AI. Het staat voor: Chat Generative Pretrained Transformer. De verwachting is dat Chat GPT het werk binnen meerdere sectoren in de toekomst aanzienlijk zal veranderen. Daarom moet de OR goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen en dit onderwerp op de agenda zetten om met de bestuurder te bespreken. Wat verandert er in uw organisatie door Generatieve AI? En heeft de ondernemingsraad hier eigenlijk zelf iets aan voor zijn eigen werkzaamheden?

Gevolgen voor het werk

De OR kan ontwikkelingen en plannen rond het gebruik van AI bespreken met de bestuurder tijdens een overlegvergadering. Hierbij is het belangrijk om vooral stil te staan bij de impact die Chat GPT zal hebben op het werk van de medewerkers. Als OR heeft u immers adviesrecht bij belangrijke besluiten. Zo kunt u later sneller eventuele advies- of instemmingsvragen afhandelen. Werkzaamheden worden waarschijnlijk anders: er ontstaan mogelijk nieuwe functies, takenpakketten, verantwoordelijkheden, of een andere verdeling daarvan. Er kunnen ook kosten verbonden zijn aan de implementatie van een Generatieve AI applicatie. En hier kunnen ook weer kosten voor het onderhoud en zaken als licenties, dataopslag en controles van de datakwaliteit mee gepaard gaan. Deze investeringen zijn mogelijk adviesplichtig.

Gesprek bestuurder

Ga het gesprek aan met de bestuurder en stel de volgende kritische vragen over AI

  • Voor welke werkzaamheden wil de organisatie generatieve AI gebruiken?
  • Wat zijn de voor- en nadelen en eventuele risico’s
  • Wat zijn de consequenties voor iedereen op de werkvloer?
  • Waar wordt privacygevoelige informatie van de informatie opgeslagen?
  • Hoe wordt de kwaliteit van de output van ChatGPT of andere generatieve AI gecontroleerd?
OR-werkzaamheden

Denk ook na over hoe applicaties als ChatGPT kunnen helpen bij OR-werkaamheden. ChatGPT kan bijvoorbeeld helpen bij het schrijven van wervende teksten om nieuwe OR-leden aan te trekken of om de OR-nieuwsbrief te schrijven. Deze teksten kunnen daarna door een professional met een kritisch oog aanpast worden. De OR kan ChatGPT ook gebruiken om antwoorden te krijgen op bepaalde vragen. ChatGPT kan snel grote hoeveelheden informatie verwerken en relevante inzichten genereren, waardoor de efficiëntie van vergaderingen en discussies wordt verhoogd. Check altijd zelf of deze informatie klopt en vergelijk het met betrouwbare bronnen.

Meer weten over de rol van OR bij AI? Doe mee met  de workshop OR en AI.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: