Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoeken

Tips om ziekteverzuim deze winter te beperken

Het griepseizoen is er weer en daarmee ook het nodige ziekteverzuim. Tussen september en oktober steeg het percentage ziekteverzuim van 4,4 naar 4,7 procent. Dat komt vooral door de griep, volgens de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Hoe houdt u de zaak als organisatie en ondernemingsraad toch werkbaar? Met preventie en creativiteit – en de onderstaande tips – komt u al een heel eind.

ziek thuis
Het ziekteverzuim stijgt
Snotneusprotocol

Zowel ArboNed als HumanCapitalCare denken dat het verzuim voorlopig toe zal nemen. Bedrijfsartsen adviseren werkgevers en werknemers om proactief maatregelen te nemen, zoals het opstellen en implementeren van een ‘snotneusprotocol’, waarin duidelijk staat wanneer de medewerker wel en niet naar werk komt. ‘Met een snotneus thuisblijven is op zich niet nodig’, vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. ‘Maar het is wel verstandig om samen toch alert te zijn op een aantal basisregels. Denk dan aan extra ventileren, hoesten en niezen in de elleboog en regelmatig je handen wassen. En kun je thuiswerken? Dan is dat zolang je klachten hebt een verstandige keuze. Met de decemberdrukte voor de deur is het belangrijk om verzuim door griep en daarmee extra belasting van medewerkers te voorkomen.’ Lees meer over het snotneusprotocol, en wat er mogelijk in kan staan, op Arbo-online. Dat moet de verspreiding van griepklachten op de werkvloer zoveel mogelijk voorkomen.

Creatieve oplossingen

‘De bedrijfsvoering kan onder druk komen te staan als veel medewerkers tegelijkertijd uitvallen. En de krapte op de arbeidsmarkt maakt het vaak nog lastiger om acuut vervanging te regelen’, vertelt Penders. Vooral in branches met gemiddeld hoog verzuim, zoals de zorg en het onderwijs, is het essentieel dat het werk doorgaat. ‘Daarom zie je daar steeds meer creatieve oplossingen. Bijvoorbeeld het combineren van klassen op scholen wanneer er geen vervangende docenten zijn voor zieke leraren, hoe ongewenst dan ook.’

Tips voor de OR

De OR heeft instemmingsrecht op regelingen op het gebied van arbeidsomstandigheden, werk- en rusttijden, werkdruk en ziekteverzuim (artikel 27 lid 1d WOR). Ook heeft de OR een stimulerende taak om een veilige werkomgeving voor werknemers te bevorderen, volgens artikel 28 WOR. De OR kan dit ook afdwingen en volgens het initiatiefrecht zelf met voorstellen komen om de manier van werken prettiger en veiliger te maken voor iedereen die het moet doen. Lees hier over de aandachtspunten en tips over ziekteverzuim voor de OR.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: