Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Tips voor snellezen

overwerkWe lezen wat af op een dag. Soms zijn het maar enkele zinnen, maar vaak zijn het notities, artikelen of boeken. Vooral als ondersteuner of lid van de cliëntenraad heeft u heel veel leeswerk. U kunt de adviesaanvragen en de notities van de bestuurder niet laten liggen. U hebt het druk en wil daarom alles sneller doen. Het is mogelijk om sneller te lezen. Dat kan in ieder geval door veel te lezen. Ervaren lezers zijn meestal sneller dan onervaren lezers. Met de onderstaande 6 tips voor snellezen kunt u sneller door de teksten heen komen.

1. Zorg dat u ontspannen bent.

Als u ontspannen bent, kunt u de informatie makkelijker onthouden. U kunt uzelf ontspannen door enkele keren diep in en uit te ademen. Doe dit door middel van een buikademhaling, zodat uw lichaam voldoende zuurstof in zich opneemt. Een ontspanningsoefening of meditatie werkt natuurlijk ook.

2. Meet je leessnelheid.

Stel een wekker in op één minuut. Lees een stuk tekst in Microsoft Word totdat de tijd voorbij is. Selecteer vervolgens de tekst tot waar u bent gebleven en tel het aantal woorden door linksonder in uw scherm op ‘Woorden’ te klikken. Kijk na verloop van tijd of u sneller leest.

3. Ga oefenen.

Verwacht niet meteen resultaat, maar ga oefenen. Stap voor stap kun je in dezelfde tijd steeds grotere hoeveelheden tekst verwerken.

4. Gebruik een metronoom.

Een metronoom is een instrument dat een muzikaal tempo aangeeft, maar u kunt het ook gebruiken als hulpmiddel om sneller te lezen. Er zijn verschillende apps te downloaden op je mobiele telefoon. U kunt de metronoom instellen op verschillende snelheden. Na een tik van de metronoom leest u één regel. U kunt het tempo opvoeren. Op deze manier traint u uw ogen om informatie steeds sneller op te nemen.

5. Gebruik een aanwijsstok of je vinger.

Met een aanwijzer trek je je ogen als het ware langs de regels. Dit is iets waarmee u op de lagere school hebt leren lezen en daarna heeft u deze techniek weer afgeleerd. Toch is het een eenvoudige manier om uw snelheid van lezen aanzienlijk te verhogen.

6. Maak een mindmap

Door een mindmap te maken kunt u de essentie uit de tekst te halen. Een mindmap wordt opgesteld door eerst het centrale thema te noteren. Dit centraal thema wordt in het midden van het diagram weergegeven. Vervolgens noteert men hieromheen de onderwerpen die een relatie met dit thema hebben. Aan elk onderwerp kunnen op dezelfde manier subonderwerpen worden gekoppeld, en zo door.  Het stelt u zo in staat om de tekst visueel te structureren. Zo kunt u bovendien de tekst beter onthouden.

Meer tips over snellezen hoort u tijdens de training Snellezen en informatie verwerken. In één dag leert u sneller lezen!

Veel succes met snellezen!

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: