Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Oproep voor maximum temperaturen op het werk

De hittegolf die deze zomer door Europa raast, leidt tot hittestress bij werknemers en zelfs tot dodelijke slachtoffers. Temperaturen van 38 graden celsius zijn niet gezond. De federatie van Europese vakbonden ETUC heeft daarom op 25 juli de Europese Commissie opgeroepen te komen tot maximumtemperaturen voor het werk binnen en buiten. Of dat kansrijk is, is maar de vraag. Het klimaat is niet overal hetzelfde in Europa en warmte wordt verschillend ervaren. Werknemers in Italië zijn meer gewend aan hoge temperaturen dan die van IJsland.

werken warm weer
Oproep voor maximum temperaturen op het werk 2
Uniforme regeling

Nederland kent geen maxima. Sommige andere lidstaten wel, maar die verschillen per land. Hoe zou een regeling voor de hele EU er dan uit moeten zien? Kijk je naar het gemiddelde daarvan, dan zou je kunnen denken aan een maximale binnentemperatuur van 28 graden. Voor werk buiten zou de Belgische systematiek handig zijn, met verschillende maxima die gekoppeld zijn aan de zwaarte van de fysieke buitenarbeid. En dan ook nog een koppeling met de gemiddelde temperatuur per land. Dat maakt een uniforme regeling niet makkelijk.

Hittestress

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kunnen mensen het beste werk verrichten tussen 16 en 24 graden. Daarboven neemt de kans op hittestress toe: hoofdpijn, duizeligheid, spierkramp zijn de eerste tekenen, soms gevolgd door buiten bewustzijn raken of zelfs de dood. Ook neemt het risico op bedrijfsongevallen toe als de temperatuur hoger is. Bij 30 graden is er 7% meer kans op ongevallen, bij 38 graden zelfs 10 tot 15%.

Wilt u meer weten over de rol van de OR bij het werken bij hoge temperaturen? Lees hier dan verder.

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: