Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

OR en werken bij hitte

In de zomer kan het erg warm zijn. Dat maakt het werk soms extra zwaar. De meest ideale temperatuur om te werken is 21,75 graden. Als het warmer wordt dan 25 graden dan kan de productiviteit al teruglopen. Werken bij hoge temperaturen kan zelfs gezondheidsklachten opleveren. Bij warmte kan uw concentratievermogen verminderen of kunt u hoofdpijn krijgen. Ernstiger wordt het als je uitdroogt of misselijk wordt. De kans op ongelukken neemt dan toe. Ook zijn er groepen werknemers die meer risico lopen bij warm weer. Dat zijn bijvoorbeeld zwangere vrouwen, mensen met een hoge bloeddruk of mensen met hart- of longaandoeningen. In het ernstigste geval kan hitte tot de dood leiden.

Arbobesluit

De temperatuur op uw werk mag volgens het Arbobesluit niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemers. Daar kunt u zich op beroepen als het te warm is om te werken. Vervelend is dat er niet vermeld staat bij welke temperatuur er meer kans is op gezondheidsklachten. De werkgever en werknemer moeten daarom hierover afspraken maken. Ga naar uw leidinggevende als u het te warm vindt.

OR en PVT

Dit kan natuurlijk ook de OR of PVT oppakken. Als u veel klachten over de temperatuur hoort of u het kwik gaat richting de 30 graden dan kunt u het initiatief nemen om dit met de bestuurder te bespreken. U kunt bijvoorbeeld een tropenrooster, meer kortere pauzes, voldoende drinken op het werk, de aanschaf van ventilatoren, zonwering en/of een waterkoeler voorstellen. Als u meer onderbouwing van de aanpak van het binnenklimaat of maatregelen tegen de warmte wilt , kunt u de arbodienst of bedrijfsarts om advies vragen. Zo zit u goed voorbereid aan tafel.

Als u met gezondheid op de werkvloer aan de slag wilt kunt u ook een arbotraining volgen. U weet dan precies welke mogelijkheden de OR of PVT heeft om het werk gezonder en veiliger te maken.

 

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: