Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Meer arbeidsongevallen op het werk

Er raken ieder jaar mensen gewond of sterven op het werk. In 2016 zijn 70 werknemers omgekomen door arbeidsongevallen. Dat zijn maar liefst 19 dodelijke slachtoffers meer dan in 2015. Het totale aantal arbeidsongevallen steeg ook en kwam vorig jaar uit op 2500. Dit is 14% meer dan in 2015. Deze cijfers komen uit het jaarverslag 2016 van de Inspectie SZW.

Oorzaken

De stijging van het aantal arbeidsongevallen heeft verschillende oorzaken. Het komt onder andere door de groei van de economie en de bedrijvigheid. De winst en de groei gaan blijkbaar boven de veiligheid van de werknemers. Ook komt het voor dat tijdelijke werknemers onvoldoende instructies krijgen of zij beheersen het Nederlands onvoldoende om de instructies te begrijpen.

Een ongeval melden

Zorgelijk is ook dat de cijfers maar een deel van de waarheid laten zien. Ongeveer eenderde van de meldingsplichtige arbeidsongevallen werd vorig jaar niet gemeld. Een arbeidsongeval dat blijvend letsel, ziekenhuisopname of de dood tot gevolg heeft, moet worden gemeld bij de Inspectie SZW (artikel 9.1 van de Arbowet). Sommige werkgevers melden ze bewust of onbewust niet. De OR kan hierop letten. Controleer of de Inspectie is benaderd. De OR kan ook zelf een arbeidsongeval melden. De klachten van de OR worden door de Inspectie SZW onderzocht. Het is ook  mogelijk om anoniem een ongeval te melden.

Ongevallen met uitzendkrachten

De Inspectie SZW ziet de hoogste groeicijfers in ongevallen in de hoogrisico-sectoren. Dat zijn de industrie, de bouw, de handel en het afvalbeheer. Er is sprake van een optelsom van een grotere risicopopulatie, grotere tijdsdruk en onvoldoende snelle beschikbaarheid van de juiste vakmensen. Verder hebben uitzendkrachten een twee keer zo hoge kans op een ongeval dan iemand die in dienst is van de organisatie.

Op de agenda

Deze uitkomst van het onderzoek kan een aanleiding zijn om het onderwerp op de agenda met de bestuurder te zetten. Uw OR heeft ten slotte een stimulerende taak om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Bovendien is een ongeval een goede gelegenheid om weer eens te kijken naar de RI&E en het plan van aanpak.

Wilt u aan de slag om het werk veiliger te maken? Volg dan de training OR en arbo en u krijgt de handvatten om veiligere arbeidsomstandigheden te realiseren.

 

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: