Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

De stimulerende taak van de OR

De ondernemingsraad heeft verschillende bevoegdheden. Hij adviseert de bestuurder en stemt soms in met de voorgenomen plannen van de bestuurder. Daarnaast heeft de OR ook een stimulerende taak. De PVT heeft deze taak niet. De ondernemingsraad moet specifieke zaken bij de bestuurder onder de aandacht brengen. Dit wordt nog wel eens vergeten of de OR is er niet bekend mee, terwijl deze taak van de OR in artikel 28 van de WOR is beschreven. De stimulerende taak van de OR betreft voornamelijk maatschappelijke onderwerpen. Het gaat vooral over de betrokkenheid van de werknemers, discriminatie, arbo en milieu. In artikel 28 worden de volgende onderwerpen genoemd:

  • Bevorderen dat de arbeidsvoorwaarden en CAO worden nageleefd.
  • Bevorderen dat de Arboregels worden nageleefd.
  • Bevorderen dat de regels rondom arbeids- en rusttijden worden nageleefd.
  • Bevorderen dat er werkoverleg gevoerd wordt.
  • Bevorderen dat mannen en vrouwen gelijk behandeld worden in de organisatie.
  • Tegengaan van discriminatie in de organisatie.
  • Bevorderen dat een organisatie ook gehandicapte werknemers en allochtonen in dienst neemt.
  • Bevorderen de zorg van de organisatie voor het milieu.

Aan de slag met artikel 28

De OR heeft verschillende mogelijkheden om met deze onderwerpen aan de slag te gaan. In eerste instantie moet u zich natuurlijk bewust zijn van deze taak. U kunt een onderwerp op de agenda zetten of dit tijdens de Overlegvergadering bij de rondvraag te bespreken. Het krijgt dan al snel een plek op de volgende vergadering.  U kunt natuurlijk ook gebruik maken van het initiatiefrecht uit artikel 23 van de WOR. U komt dan zelf met voorstellen en ideeën. Tot slot kunt u bij advies- en instemmingsaanvragen erop toezien dat er ook aandacht is voor de onderwerpen van artikel 28.

Meer over de taken van de OR vindt u hier

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: