Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

6 onderhandeltips voor de personeelsvertegenwoordiging

onderhandelen 9De personeelsvertegenwoordiging heeft minder bevoegdheden dan een ondernemingsraad. Toch kunt u veel bereiken door een slimme tactiek en de mogelijkheden in de wet te gebruiken. De PVT kan, net als de OR, met de bestuurder praten over alles dat in het belang is van een goed functionerende organisatie. Overleg vindt plaats binnen twee weken als de personeelsvertegenwoordiging of de bestuurder hierom vragen. Dat geeft de PVT mogelijkheden om het beleid te beïnvloeden. Het overleg is een spel. Kijk of u de bestuurder kunt overtuigen. Lukt dat niet, dan kunt u onderhandelen om de verschillen te overbruggen. Zes onderhandeltips voor de personeelsvertegenwoordiging:

 1. Probeer eerst erkenning van het probleem te krijgen
  De PVT is er niet om problemen zelf op te lossen. U wilt ze signaleren. De bestuurder is sneller in beweging te krijgen als hij het probleem tot het zijne maakt. Bedenk argumenten om de bestuurder mee te krijgen. Die krijgt u door goed te kijken naar de belangen van de bestuurder.
 2. Er zijn bijna altijd meerdere oplossingen
  Zodra PVT en bestuurder het probleem hebben erkend, is het tijd om over oplossingen te praten. Bijna altijd zijn meerdere oplossingen mogelijk. Bedenk vooraf wat je écht belangrijk vindt en hou dat in de gaten.
 3. Drukmiddel
  Bedenk vooraf wat u kunt ‘weggeven’. Als u niet verder komt, kunt u altijd nog kijken of de PVT drukmiddelen kan gebruiken. Zoals publiciteit, de vakbonden inschakelen, de achterban bijeenroepen. Drukmiddelen kunnen gevolgen hebben voor de relatie met de bestuurder.
 4. Overleg op basis van gezamenlijke uitgangspunten
  Het is makkelijker om de bestuurder aan zijn eigen uitgangspunt te houden, dan hem te overtuigen van een andere visie. Zoek daarom naar gezamenlijke uitgangspunten in plaats van verschillen.
 5. Benoem het wisselgeld
  U kunt in het overleg verschillende resultaten halen. Bedenk vooraf wat je minimaal wilt behalen. Zelfs het uitwisselen van meningen kan een (minimaal) resultaat zijn.
 6. Let op de verantwoordelijkheid van de PVT
  De PVT heeft een specifieke verantwoordelijkheid waaraan hij invulling moet geven. Ga daarom niet op de stoel van de bestuurder zitten. Hij neemt de beslissingen.

Als u meer onderhandeltips wilt, volg dan de training Effectief beïnvloeden.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: