Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Onbelaste reiskostenvergoeding naar 23 cent

De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt per 1 januari 2024 van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. Werkgevers mogen de reiskosten van hun werknemers (inclusief het openbaar vervoer, vliegtuig, boot of taxi) belastingvrij vergoeden tot dat bedrag. Daarboven is het wel belast. Verder mogen zzp’ers die ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, dit bedrag per zakelijke kilometer aftrekken van hun winst. Dat meldt het Ondernemersplein, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Wel of niet verplicht?

Werkgevers zijn niet verplicht om een reiskostenvergoeding te geven, behalve als dat in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao), het arbeidsvoorwaardenreglement (avr) of het individuele arbeidscontract staat. Als er geen afspraken zijn gemaakt, hebben werknemers geen recht op een reiskostenvergoeding. Toch wordt dit vaak gezien als een goede arbeidsvoorwaarde voor personeel. Vraag als OR of PVT bij de bestuurder naar de mogelijkheden. De onbelaste reiskostenvergoeding is niet voor werknemers met een auto of fiets van de zaak.

Werkkostenregeling

Werkgevers mogen ook een hogere reiskostenvergoeding dan € 0,23 per kilometer aan hun werknemers geven. Deze verhoging wordt dan als loon van de werknemer gezien en is dus belast. Via de werkkostenregeling (WKR) kunnen werkgevers de verhoging aanwijzen als eindheffingsloon, zodat deze onbelast blijft voor de werknemer, niet voor de werkgever.

Wilt u meer weten over arbeidsvoorwaarden? Volg dan de cursus OR en arbeidsvoorwaarden.

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: