Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Ondernemers willen minder regeldruk

Ondernemers klagen regelmatig over alle regels waaraan zij zich moeten houden. Het kost ze bovendien vaak veel geld om te voldoen aan alle wetgeving en voorschriften. Hoe kleiner het bedrijf, des te hoger de regeldruk vaak is. Een bedrijf bijvoorbeeld moet bij de eerste werknemer al een preventiemedewerker aanstellen. VNO-NCW en MKB-Nederland willen minder regels. Sterker nog, ze willen keiharde, afrekenbare reductiedoelstellingen om de aanzwellende regeldruk in te dammen. Dat zeggen ze als reactie op de voortgangsrapportage regeldruk van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

overwerk
Te veel regels
Voortgangsrapportages

In de voortgangsrapportage staat dat bijna een derde van de regels nauwelijks uitvoerbaar is voor ondernemers en dat in toenemende mate extern advies nodig is om überhaupt aan regelgeving te kunnen voldoen. Dat kost veel geld volgens de werkgeversorganisaties. Het einde is niet in zicht, want er komen meer regels bij. Naast Nederlandse regels zijn er ook vanuit Brussel steeds meer regels waaraan organisaties aan moeten voldoen. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk maakte bekend dat de regeldrukkosten alleen al in 2022 met ruim 400 miljoen euro zijn gestegen, terwijl er nog geen 12 miljoen is afgegaan.

Aanpak regeldruk

De ondernemersorganisaties vragen om uitzonderingen voor het MKB en het schrappen van onwerkbare regels. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat krijgt steeds meer oog voor de aanpak van regeldruk. Het meet de regeldruk en kijkt naar de werkbaarheid. De Europese Commissie heeft inmiddels een one in, one out beleid en een harde reductiedoelstelling om een kwart van haar rapportageverplichtingen te schrappen. In Nederland is zelfs méér nodig.’ De werkgevers vinden dat een volgend kabinet rigoureus het mes moeten zetten in nationale regels die bovenop Europese regels komen. Ook de aanzwellende stroom rapportageverplichtingen zouden moet worden aangepakt.

Bron: VNO NCW

 

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: