Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Hoe gaat u om met werk en privé?

ouderschapsverlof 11Door het thuiswerken is de scheiding tussen werk en privé vaag. Het gevaar is dat iemand veel meer uren maakt dan is vastgelegd in het arbeidscontract. Toch is thuiswerken niet alleen nadelig. Thuiswerken en flexibel omgaan met werktijden maakt het opnemen van een snipperdag vaak niet nodig. Werk en privé zaken regelen gaat eenvoudig en een dagje uit zit er door de lockdown ook niet in. Vakanties zijn uitgesteld en mensen durven een nieuwe (zomer) vakantie nog niet te boeken. Men spaart de dagen liever op voor later.

Vakantie uren

Er is een valkuil bij het opsparen van uren en dagen. Wettelijk is geregeld dat werknemers vakantie-uren opbouwen. Deze vervallen in principe een halfjaar na het jaar van opbouw. Achtergrond is om het opnemen van deze dagen te stimuleren. Bij cao of schriftelijke overeenkomst mag een ruimere vervaltermijn worden overeengekomen. In sommige cao’s of individuele afspraken wordt een hoger aantal vakantie-uren afgesproken. Dit noemt men bovenwettelijke uren. Hiervoor geldt een verjaartermijn van 5 jaar na het jaar waarop het is opgebouwd.

Werkdruk

De werkgever moet op grond van de Arbowet een beleid voeren om werkdruk te voorkomen of te beperken. Als door thuiswerk meer wordt gewerkt dan is het verstandig om dat goed bij te houden. Attendeer medewerkers daarom op toenemende vakantietegoeden en stimuleer ze om tijdig vakantie te nemen. Vrij nemen is een prima middel om werkdruk te voorkomen. Belangrijke aspecten van vakantie zijn: afstand nemen, ontspanning, nieuwe dingen leren, iets betekenisvols doen. Als een vakantie aan een aantal van deze aspecten voldoet is het goed voor je gesteldheid. Wat je dan gaat doen maakt niet zoveel uit, maar ga in ieder geval niet gauw iets voor het werk doen.

Voorlichting

Door het thuiswerken is op een vrije dag of tijdens de vakantie afstand nemen van het werk niet eenvoudiger geworden. Thuis is alle apparatuur voorhanden om “nog even” de mail te checken. In de praktijk nemen mensen amper pauze bij het thuiswerken en zijn 24/7 bereikbaar. Ook blijkt dat ze te lang en teveel zitten en werkgevers te weinig voorlichting over gezond thuiswerken geven.

Vakantietegoeden

Hoe zit het eigenlijk bij u met de werk en privébalans? Is het opnemen van aaneengesloten vakantie een gespreksonderwerp tussen medewerkers en leidinggevende? Zijn er bij u afspraken gemaakt over het niet storen tijdens vrije dagen en de vakantie? Vraag de bestuurder om een overzicht van het aantal nog niet genoten vakantiedagen. Mocht dit aantal stijgen maak dan afspraken over te nemen acties. Het kan zinvol zijn om de (instemmingsrechtige) vakantieregeling daarvoor aan te passen.

Meer weten over het omgaan van werk en privé? Volg de cursus over thuiswerken. Meer informatie over deze cursus vindt u hier.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: