Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Omgaan met het aannamebeleid

De economie groeit en organisaties hebben moeite om personeel te krijgen. Iedere organisatie gaat op een andere manier om met het tekort aan personeel. Zij kijken hoe de vacatures kunnen worden opgevuld. Werknemers krijgen sneller een vast contract, vrijwilligers nemen taken over of zzp-ers worden ingezet. Het aannamebeleid verandert. Wat is de rol van de OR? In deze checklist volgt er een aantal punten waar uw OR op kan letten.

checklist
Omgaan met het aannamebeleid 2

  • Als uw OR met het aannamebeleid aan de slag wil dan is een eigen visie handig. Als u dit onderwerp met de bestuurder wilt bespreken dan heeft u er al over nagedacht.  Bespreek met de ondernemingsraad zaken als werving en selectie, het interne loopbaanbeleid, de inzet van vrijwilligers en oproepkrachten, het bieden van kansen voor allochtonen en gehandicapten.
  • Zet het aannamebeleid op de agenda van de Overlegvergadering. Dit kan onder het mom van de krapte op de arbeidsmarkt. Vaak veranderen procedures en sollicitatie eisen zonder dat de ondernemingsraad er erg in heeft.
  • Als het aannamebeleid verandert dan heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht op grond van artikel 27 lid 1e uit de WOR. Maak er gebruik van.
  • In het aanstellingsbeleid kan geregeld worden in welke gevallen contracten voor bepaalde tijd, vaste contracten of tijdelijke aanstellingen mogelijk zijn. Hierdoor voorkom je willekeur. 
  • Vraag of er gewerkt wordt met de sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling. Het doel van de code is een norm te bieden voor een transparante en eerlijke werving en selectieprocedure. Hierdoor krijgen sollicitanten een eerlijke kans op een baan. De sollicitatiecode is aan te passen aan de eigen organisatie.
  • Als er sneller mensen worden aangenomen die niet helemaal aan de functie-eisen voldoen dan kunt u aan de bel trekken. Maak gebruik van het informatierecht (artikel 31 WOR) om de gegevens boven tafel te krijgen en ga eens praten met de P&O-afdeling om te kijken hoe het aannamebeleid in de praktijk uitpakt. 
  • De OR moet op grond van artikel 28 WOR letten op discriminatie. U moet dus ook een gelijke behandeling van sollicitanten bevorderen. U kunt zich bijvoorbeeld inzetten voor anoniem solliciteren. Hierdoor krijgt iedereen dezelfde kans.
  • Als de OR constateert dat er het nodige verandert op de arbeidsmarkt dan kunt u ook een initiatiefvoorstel maken. Doe een voorstel hoe de invulling van de vacatures er volgens de OR uit moet zien.
  • Het personeelstekort is voor een deel te voorkomen door het eigen personeel vast te houden. Dat kan de werkgever op verschillende manieren (bijvoorbeeld door langere tijdelijke contracten, de arbeidsvoorwaarden te verbeteren, ontwikkelmogelijkheden bieden, sfeer te verbeteren) doen. Tijdens het artikel 24-overleg met de bestuurder en een vertegenwoordiging van de toezichthouder kunt u dit eens met de benen op tafel inventariseren.
OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: