Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Langer doorwerken en gezondheid

Waar ligt de grens van het langer doorwerken?

We kunnen nog niet met pensioen, want we moeten steeds langer doorwerken. Dat heeft effecten op de gezondheid van werknemers. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) maakt zich hier zorgen over. Dit kan leiden tot problemen bij grote groepen werknemers. Er is een toename van werkenden met chronische aandoeningen. Vooral oudere werknemers en laagopgeleiden kunnen niet goed omgaan met de werkbelasting. Halen ze hun pensioen wel?

Maatregelen

Werkgevers treffen wel maatregelen om mensen voor te bereiden op langer doorwerken, maar die zijn vooral gericht op de hoger opgeleiden. De NVAB vindt dat werkgevers ook laagopgeleiden moet ontzien. Preventie moet meer prioriteit krijgen. Eén van de belangrijke instrumenten om werkgerelateerde aandoeningen te voorkomen en duurzame inzetbaarheid bevorderen, is het preventief medisch onderzoek (PMO). Het is de taak van de bedrijfsarts om hierop te wijzen en werknemers en werkgevers hierover te adviseren.

Rol OR

Verzuimbegeleiding en preventie zijn ook onderwerpen waarbij de OR of PVT betrokken hoort te zijn. U hebt instemmingsrecht op het ziekteverzuimbeleid en de re-integratie. Daarnaast heeft de OR een stimulerende taak om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. De nieuwe Arbowet die waarschijnlijk op 1 juli 2017 ingaat, geeft de OR meer bevoegdheden. Wilt u hier meer over weten, volg dan ons actualiteitencollege Naar een nieuwe Arbowet.  

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: