Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

OR en ramadan

Dit jaar start de Ramadan op 22 maart. Dat betekent dat vastende werknemers pas laat in de avond en vroeg in de morgen mogen eten en drinken. Ze kunnen daardoor minder lang slapen. Dat heeft mogelijk gevolgen voor hun concentratievermogen. De Ramadan kan ook het dag- en nachtritme verstoren. Er moet immers heel vroeg worden opgestaan om voor zonsopkomst te kunnen eten en drinken. De Ramadan duurt 29 à 30 dagen en wordt afgesloten met het Suikerfeest. Moet de OR aan de slag met de Ramadan?

taart
OR en ramadan 2
OR en Ramadan

Werkgevers hoeven niets te doen met de Ramadan, maar ze kunnen wel inspelen op de vastenperiode. OR en Ramadan? De OR of PVT hoeven hier ook niets mee, maar u kunt het onderwerp bespreekbaar maken. Kijk eerst of het onderwerp leeft bij de achterban. Dan kan door een korte enquete te houden. Zo ja, zet de Ramadan op de agenda van de Overlegvergadering en bespreek met de bestuurder de mogelijke gevolgen. Wat kan de werkgever doen met de Ramadan:

 1. Praat met elkaar over de ramadan en het werk. De Ramadan mag geen nadelig effect hebben op de werkvloer. Misschien is het verstandig om vrije dagen af te spreken tijdens de vastenmaand met islamitische werknemers.
 2. Kijk in de cao of er iets geregeld is voor de Ramadan en het werk
 3. De werkgever kan in die periode de werkzaamheden en werktijden voor de moslimwerknemers aanpassen.
 4. Verlang van uw niet vastende werknemers dat zij respect tonen voor hun vastende collega’s.
 5. Hang kalenders op waar feestdagen van verschillende religies op staan. Het personeel kan zien wanneer voor iemand een feestdag aanbreekt. Op deze manier kunnen de werknemers onderling oplossen wie op welke dag vrij krijgt.
 6. Zorg dat managers extra aandacht te besteden aan de vastende moslims binnen de organisatie en in te grijpen als dat nodig is.
 7. Doe een beroep op de collegialiteit van de werknemers door ze te vragen de moslims door de vastenperiode te helpen loodsen door bijvoorbeeld nachtdiensten onderling met elkaar te ruilen.
 8. Geef de vastende werknemers de mogelijkheid dat zij hun verplichte pauze tussen de middag niet hoeven op te nemen en in plaats daarvan een half uur later kunnen beginnen of eerder naar huis kunnen gaan.
 9. Stel zoveel mogelijk zware werkzaamheden voor de vastende werknemers uit.
 10. Rooster uw vastende werknemers zoveel mogelijk in op momenten dat het hen goed uit komt.
 11. Geef werknemers een vrije dag om het Suikerfeest te kunnen vieren. Laat ze in ruil daarvoor tijdens een christelijke of een andere feestdag werken.
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: