De Raad van ouderen heeft onlangs het advies ‘Preventie, het nieuwe normaal in een ouder wordende samenleving’ aangeboden aan Conny Helder, Minister voor Langdurige Zorg en Sport. De Raad adviseert over de persoonlijke aanpak van preventie. De combinatie ouderen en preventie is tot nu toe niet vanzelfsprekend. Een zeer klein deel van het gezondheidszorgbudget wordt aan preventie besteed. Preventie kan op allerlei manieren. De Raad streeft naar een integrale aanpak. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan bewegen, gezonde voeding, goede tandzorg en langer doorgaan met bevolkingsonderzoeken na 75 jaar, maar ook naar goede voorzieningen in elke wijk en in elk dorp. Zoals een ontmoetingsplein met activiteiten op het gebied van welzijn, wonen en zorg. Ook komt een flexibel pensioen, toekomstgesprekken op het werk en de maatschappelijke bijdrage van ouderen aan bod. Bedrijven en organisaties hebben daar volgens de Raad van ouderen ook een rol in. Versnel als zorginstelling de dorps- en wijkgerichte samenwerking tussen informele en formele zorg.
Meer zelf doen
De Raad van Ouderen doet een oproep om een brede uitwerking te ontwikkelen voor preventie bij ouderen, over ministeries en overheden heen. Waarbij burgers een actieve, vitale rol hebben. Niet voor en over ouderen, maar samen mét ouderen. Nodig ouderen vanaf 55 jaar nadrukkelijk uit om een maatschappelijk bijdrage te (blijven) leveren, betaald en/of onbetaald, zo nodig met ondersteuning. Dit draagt bij aan zingeving en geeft verbinding. Daarnaast kan het helpen bij de krapte op de arbeidsmarkt. Stimuleer hiertoe nieuwe vormen van vrijwilligerswerk, mengvormen tussen betaalde en onbetaalde
arbeid en nieuwe vormen van waardering en beloning.
Meer informatie
Meer informatie vindt u op de website van de Raad voor ouderen. Er is ook een infografic gemaakt over het advies. Deze is te downloaden op de pagina van de Raad voor ouderen.