Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cli├źntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Het UWV controleert sneller bij collectief ontslag

Het UWV gaat sneller controleren of werkgevers de regels volgen die gelden bij een aanvraag voor collectief ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Voor ontslag van 20 of meer werknemers binnen een periode van drie maanden is de Wet melding collectief ontslag van toepassing (WMCO). Daarvoor is de aanvraagprocedure aangepast. De vragen over collectief ontslag van 20 mensen of meer zitten voortaan in het eerste deel van de aanvraag en niet meer aan het eind. Het UWV kan nu beter controleren of werkgevers de melding bij de SER hebben gedaan en of de ondernemingsraad wel tijdig is betrokken.

loopbaan en carriere
Het UWV controleert sneller bij collectief ontslag 2
Geen automatisch uitstel

Een andere wijziging is dat werkgevers bij een ontslagaanvraag bij het UWV niet meer automatisch uitstel kunnen aanvragen (en krijgen) voor onderhandelingen met de medewerkers over het ontslag. Het UWV kijkt eerst of een werkgever dat in de twee maanden voor de aanvraag ook al heeft gehad. Is dat het geval, dan is uitstel niet meer mogelijk. Uitstel is ook niet meer mogelijk als de werkgever de regels voor collectief ontslag en medezeggenschap niet heeft gevolgd.

Ontslagbeleid

Als de werkgelegenheid onder druk staat wordt er vaak een ontslagbeleid geformuleerd. De vaststelling van de ontslagvolgorde, ontslagvergoeding en andere aanpassingen van het ontslagbeleid vindt dan veelal plaats in een sociaal plan wat door de vakbonden samen met de werkgever is vastgesteld. Ook kan in de CAO een regeling over ontslagbeleid staan. Hier moet de werkgever zich aan houden. Als er geen CAO of sociaal plan met de vakbonden is dan mag de werkgever zelf zijn beleid vaststellen. De OR heeft dan instemmingsrecht (artikel 27 lid 1e en lid 3 WOR).

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: