Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Voor het eerst meer vrouwen dan mannen benoemd als commissaris

vacature
Voor het eerst meer vrouwen dan mannen benoemd als commissaris 2

De jaarlijkse Female Board Index 2022 laat zien dat de percentages vrouwelijke bestuurders en commissarissen bij de 89 Nederlandse onderzochte beursondernemingen dit jaar gestegen zijn ten opzichte van vorig jaar. Zo blijkt uit de onlangs gepubliceerde index dat het percentage vrouwelijke commissarissen van 33% naar 38% ging. Er werden dit jaar 85 nieuwe commissarissen benoemd, hiervan waren er 47 vrouw (55%). Dit betekent dat er voor het eerst meer vrouwen dan mannen benoemd zijn als commissaris. Daarmee voldoen nu 72 beursgenoteerde ondernemingen aan het wettelijk vrouwenquotum, dat dit jaar voor het eerst geldt, van ten minste een derde vrouw en ten minste een derde man in de RvC’s. De 17 ondernemingen die niet voldoen moeten gezamenlijk 18 vrouwen benoemen om het vrouwenquotum te behalen. Het percentage vrouwelijke bestuurders is ook gestegen, maar veel minder hard, van 14% naar 15%.

Wet ingroeiquotum en streefcijfers

Sinds 1 januari 2022 is de wet ingroeiquotum en streefcijfers van kracht. De Tweede en Eerste Kamer hebben deze wet goed gekeurd. Deze wet heeft tot doel een evenwichtigere man-vrouwverhouding in de (sub)top van bedrijven te bewerkstelligen. Voor beursgenoteerde bedrijven betekent dit dat hun RvC bestaat uit een minimale vertegenwoordiging van een derde vrouw en een derde man. 72 ondernemingen voldoen aan dit ingroeiquotum, dit waren er in 2021 nog 61. Ook de ondernemingsraad heeft hiermee te maken, want u hebt een stimulerende taak. De ondernemingsraad moet specifieke zaken bij de bestuurder onder de aandacht brengen zoals het bevorderen van gelijke behandeling van mannen en vrouwen of het tegengaan van discriminatie. Bespreek dit onderwerp eens op een Artikel 24-overleg. Daar is naast de bestuurder ook een vertegenwoordiger van de toezichthouder aanwezig.

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: