Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7

Het inwerken van PVT-leden

Als u net in de PVT komt dan is de medezeggenschapswereld onbekend. U vertegenwoordigt opeens de achterban en zit aan tafel met de bestuurder. Er wordt van u meteen verwacht dat u mee kunt praten over allerlei onderwerpen. Het is dus van belang dat u zich snel kunt inwerken. Deze checklist ‘Het inwerken van PVT-leden zorgt ervoor dat nieuwe leden zich snel thuis voelen in de wereld van de medezeggenschap.

 

1 Inwerkplan

De PVT kan beleidsmatig met het inwerken van nieuwe leden aan de slag gaan. U kunt een inwerkplan maken dat u iedere keer pakt als er een nieuw lid de personeelsvertegenwoordiging komt versterken. U weet dan meteen welke informatie u kunt geven en hoe u het inwerken gaat regelen. Evalueer het plan om het up-to-date te houden.

 

2 Informatie

Als u net in de PVT zit dan heeft u een enorme behoefte aan informatie. Zorg dat nieuwe OR-leden een exemplaar van de Wet op de ondernemingsraden, het boek ‘De OR in 153 vragen en antwoorden’, het reglement, het jaarverslag, recente notulen en in het verleden gemaakte schriftelijke afspraken met de bestuurder krijgen? Zorg ook voor voldoende naslagmateriaal.

 

3 Scholing

Alleen een informatiepakket is vaak niet voldoende. Veel nieuwe leden gaan daarom op scholing. Zij volgen vaak een basiscursus. Dat is een één- of meerdaagse cursus die zij samen met nieuwkomers van andere medezeggenschapsorganen volgen. Dit bekort de inwerkperiode aanzienlijk. OR-leden hebben recht op minimaal 5 scholingsdagen per jaar. Het moet dus geen probleem zijn om op scholing te gaan. Voor PVT-leden is het aantal scholingsdagen niet geregeld in de WOR. De PVT moet hierover afspraken maken.

 

4 Archief

U hebt een archief. Dat kan een digitaal of een papieren archief zijn. Laat nieuwe leden het archief zien, zodat ze eenvoudig de benodigde informatie kunnen vinden. Is uw archief goed toegankelijk? Ook als u abonnementen heeft op vakbladen dan is het goed dat nieuwe leden daar kennis van kunnen nemen.

 

5 Mentor

Sommige PVT’s werken met een mentor. Dat is handig voor nieuwe leden. De mentor begeleid nieuwe leden en staat open voor vragen om snel thuis te raken in de wereld van de medezeggenschap. Kies iemand die enige ervaring heeft en die tijd heeft om de nieuwelingen op sleeptouw te nemen.

 

6 Tijd

Het medezeggenschapswerk kost veel tijd. Naast het vergaderen moeten medezeggenschappers ook stukken lezen en stelt de achterban vragen. OR-leden moeten van hun leidinggevenden in staat gesteld worden om ook prioriteit aan het OR-werk te geven. Daar is voldoende tijd voor nodig. Ook is het verstandig dat het nieuwe lid afspraken maakt met zijn collega’s op de werkvloer. Wie neemt taken over als hij/zij met de medezeggenschap bezig is?

 

7 Planning

Maak een planning van medezeggenschapsactiviteiten. Hierdoor weet u of er voldoende tijd is ingepland voor uw activiteiten. Het gaat om meer dan het vergaderen alleen, ook een goede voorbereiding en het vervullen van uitvoeringstaken kost tijd. Ook als uw OR werkt met commissies of werkgroepen moet daar wel tijd voor ingepland zijn.

 

8 Taakverdeling

Om niet alle werkzaamheden te concentreren is een taakverdeling handig. In de praktijk zie je vaak dat slechts een paar mensen al het werk doen. Zorg daarom dat ook nieuwe leden een taak krijgen? Hierdoor vinden ze makkelijker hun weg in de medezeggenschap en wordt het werk beter gespreid. Zij kunnen zich zo concentreren op een taak.

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij:

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat u hiermee akkoord gaat.