Medezeggenschap vraagt veel van de leden van de medezeggenschapsorganen. Er zijn verschillende stakeholders die van alles willen van de OR of PVT. U moet uw weg vinden in de medezeggenschap. U komt verschillende dilemma’s tegen waar ieder medezeggenschapsorgaan mee te maken krijgt. We hebben een top 5 van dilemma’s in de medezeggenschap gemaakt. Bekijk ze en bespreek ze eens in uw OR of PVT. Zijn de dilemma’s in de medezeggenschap herkenbaar? Hoe gaat u ermee om?
1) Het behartigen van het organisatiebelang of van het personeelsbelang
Aan de ene kant zit u er natuurlijk voor het personeel. Dat betekent dat u altijd kijkt naar wat de gevolgen van een voorstel voor de medewerkers zijn. Daarop beoordeelt de OR. Aan de andere kant is het natuurlijk van wezenlijk belang dat de organisatie goed draait en overlevingskansen heeft. Dus kijkt u als OR vooral of een voorstel gunstig is voor de organisatie. Soms zegt u ‘ja’ ook al weet je dat het vervelende personele gevolgen heeft. Dat kunt vervelend vinden, want de OR zit er toch ook voor het personeel.
2) Proactief of reactief
Aan de ene kant wil de OR pro actief zijn. OR’en willen zelf onderwerpen oppakken en aankaarten. Met eigen ideeën en voorstellen komen. Aan de andere kant komt er al zoveel op de OR af dat de leden nauwelijks ergens tijd voor hebben. Het is dan makkelijker om te reageren op de plannen van de bestuurder. Maar dan kunt u vaak alleen nog maar ‘ja’ of ‘nee’ zeggen.
3) Wat heeft prioriteit?
Er speelt veel in een organisatie. Eigenlijk raken de meeste onderwerpen (een deel van) uw achterban. U wilt zich overal mee bezig houden, maar dat kan niet. Zegt u niet te veel toe? Volgt u niet te veel de agenda van de bestuurder? Wat heeft er eigenlijk prioriteit? Een lastig dilemma.
4) Werktijd versus OR-tijd
U hebt een aantal uren dat u aan de medezeggenschap mag besteden. Gemiddeld is dat zo’n 5 uur per week. Daarnaast hebt u uw normale werk. Meestal krijgt u niet veel minder werk, zodat de OR-tijd in de knoei komt. Waar geeft u voorrang aan? Of gaat u overwerken om het werk en de medezeggenschap goed te kunnen doen?
5) Verkiezingen of niet
De zittingstermijn van de huidige OR zit erop. De verkiezingen moeten worden georganiseerd. De medezeggenschap komt democratisch tot stand. Als de OR is gekozen dan maakt dat de OR representatiever. We gaan door met werven van kandidaten. Aan de andere kant is de organisatie van verkiezingen ook tijdrovend. Actief op zoek gaan naar kandidaten levert vaak teleurstellingen op. Potentiele kandidaten willen niet meedoen. Als er precies voldoende kandidaten zijn dan komt iedereen in de OR. Zonder verkiezingen. Scheelt tijd, maar is niet democratisch.
Als u hele andere dilemma’s in de medezeggenschap hebt dan horen we dat graag (info@or-academy.nl). We maken de lijst dan langer.