De Wet Zorg en Dwang regelt de rechtspositie van cliënten, wanneer zij onvrijwillige zorg ontvangen. Deze wet is op 1 januari 2020 ingegaan. Er gold een overgangsjaar om de wet goed te implementeren. Minister Tamara van Ark heeft hierover een brief naar de Tweede Kamer en de Eerste Kamer gestuurd. Daarin staat dat het overgangsjaar voor de Wet Zorg en Dwang niet wordt verlengd en dat de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd gaat handhaven als zorgaanbieders niet aan hun wettelijke verplichtingen voldoen. Dat gaat de inspectie doen als de kwaliteit en veiligheid gevaarlopen. Ook kijkt de inspectie naar de rechtspositie van de cliënt. De cliëntenraad heeft een belangrijke rol in het bewaken van de uitgangspunten van de Wet Zorg en Dwang.
Regels
De Wet Zorg en Dwang regelt onder welke voorwaarden zorgverleners mensen in hun vrijheid mogen beperken. Dat speelt bijvoorbeeld in de ouderenzorg, GGZ, jeugdzorg en de gehandicaptenzorg. Het uitgangspunt van de wet is dat mensen in principe vrijheid hebben, maar als het echt niet anders kan dan mogen zorgverleners hen in hun vrijheid beperken. De zorgorganisatie moet beleid opstellen waarin de nieuw aan te stellen functionarissen in het kader van deze wet zijn meegenomen.
Mogelijkheden
De cliëntenraad heeft verschillende mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. De raad heeft natuurlijk recht op informatie. U kunt verder altijd gevraagd én ongevraagd adviseren over het beleid en de uitvoering van de Wet Zorg en Dwang in uw instelling. Bepaalde elementen van de wet vallen onder het Instemmingsrecht. Dat zijn de klachtenregeling, de profielschets voor de klachtenfunctionaris, het beleidsplan over onvrijwillige zorg en de huisregels waarin de ordelijke gang van zaken voor de veiligheid geregeld wordt.