Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Basiscursus medezeggenschap cliëntenraad

Meer inzicht in de WMCZ

Waarom de Basiscursus medezeggenschap cliëntenraad? De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz) is vanaf 1 juli 2020 van kracht. Deze wet moet verbeteringen aanbrengen in de medezeggenschap van zorginstellingen. Zo verstevigt de nieuwe Wmcz de positie van cliëntenraden in zorginstellingen. Voor u is het belangrijk om te weten wat u bevoegdheden zijn en hoe u daar het beste gebruik van kan maken. Wanneer heeft u advies- en instemmingsrecht? Hoe ziet het enquêterecht eruit?  Hoe boekt u resultaten voor uw achterban? Dat leert u in de Basiscursus medezeggenschap cliëntenraad.

Aan de Basiscursus medezeggenschap cliëntenraad doen cliëntenraden van verschillende organisaties mee, zodat u ervaringen kunt uitwisselen. U leert zo niet alleen van een deskundige trainer, maar ook van collega cliëntenraden. Deze cursus wordt van 10.00 tot 16.00 uur gegeven. Wij regelen een lunch voor de deelnemers.

Resultaat na de Basiscursus medezeggenschap cliëntenraad:

  • U krijgt inzicht in de rol en taken van de cliëntenraad;
  • U kent de belangrijkste bevoegdheden van de WMCZ;
  • U weet wanneer u instemmingsrecht en adviesrecht hebt;
  • U kent de instemmings- en adviesprocedure;
  • U weet bij welke onderwerpen u het recht heeft op meedenken;
  • U bent op de hoogte van het recht op middelen, zoals scholing en ondersteuning;
  • U ontvangt het boek ‘De cliëntenraad in 101 vragen en antwoorden‘.
Verdieping

Als u meer verdieping wilt dan kunt u de uitgebreidere cursus volgen. In de Basiscursus medezeggenschap cliëntenraad gaan we naast de rechten en plichten ook in op het overleg, de werkwijze en de communicatie met de achterban. Meer informatie over de uitgebreidere cursus vindt u hier. Meer verdieping krijgt u ook door maatwerk. U krijgt dan een cursus voor uw eigen cliëntenraad. U bepaalt dan het programma, de datum, de cursustijden (overdag of ‘s avonds) en de locatie. Bel voor meer informatie hierover: 085 0432268.

Schrijf een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Geef een beoordeling

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 1 reviews
 by Jac Lindeman
leerzaam
Naam organisatie*: Regina

Deze basiscursus was leerzaam. We weten nu welke rechten we als cliëntenraad hebben. Top!

De Basiscursus medezeggenschap cliëntenraad is bedoeld voor leden van cliëntenraden uit de verschillende zorgsectoren.

Programma
Basiscursus medezeggenschap cliëntenraad bestaat uit 1 dag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Voor de cursus
U ontvangt vooraf een schriftelijke vragenlijst. De trainer kan hiermee beter inspelen op uw situatie en uw vragen.

Tijdens de cursusdag

Ontvangst met koffie en thee
Informeel kennismaken in een ongedwongen sfeer, ervaringen uitwisselen

De start van de cursus
We beginnen de cursus met de inventarisatie van de vragen, problemen en wensen van de deelnemers op basis van de ingevulde vragenlijsten. Daarna bespreekt de trainer de wijzigingen van de WMCZ ten opzichte van de vorige wet. Hoe is de medezeggenschap in de zorg geregeld? We behandelen ook de verschillende soorten zorgsectoren. Welke rol wilt uw cliëntenraad spelen? De trainer gaat in op de medezeggenschapsregeling.

Advies en instemmingsrecht

Vervolgens  gaat de trainer in op twee belangrijke rechten van de cliëntenraad, namelijk het adviesrecht en het instemmingsrecht. U leert hoe u deze rechten succesvol kunt gebruiken in de praktijk. Wanneer valt een onderwerp onder het advies- of instemmingsrecht? Hoe ziet een adviesprocedure eruit en op welke informatie heeft u recht? Ook komen het overleg, het recht op informatie en andere belangrijke artikelen uit de WMCZ 2028 aan de orde. We maken een vertaalslag van wetgeving naar de praktijk van de cliëntenraad.

Thema’s

De cliëntenraad kan heel veel oppakken. U moet keuzes maken. Onderwerpen als voeding en huisvesting zijn vaak ingewikkeld en kosten veel tijd. We bespreken de mogelijkheden en de prioriteiten.

We sluiten af met praktische tips.

Einde cursus

Basiscursus medezeggenschap clientenraad cursus boek 'Cliëntenraden in 101 vragen'We maken tijdens deze cursus gebruik van het boek De cliëntenraad in 101 vragen en antwoorden. In dit boek staat ook de tekst van de WMCZ 2018.

 

Utrecht:
31-05-2024

De kosten voor Basiscursus medezeggenschap cliëntenraad bedragen € 295,00 per persoon exclusief € 70,00 arrangementskosten (accommodatie, koffie/thee). Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal. De kosten hiervoor bedragen € 35,00. De totale kosten per persoon bedragen € 400,00 per persoon. Dit bedrag is exclusief btw.

Een btw vrije training

Bent u werkzaam in een organisatie die de btw niet terug kan vorderen dan is het mogelijk om een btw-vrije training te volgen. Dat is het geval als u bijvoorbeeld werkt bij de overheid of in de zorg. De Academy, waar OR Academy deel van uitmaakt, is namelijk CRKBO-gecertificeerd en daarom door de belastingdienst vrijgesteld van btw. Geef op het aanmeldformulier aan of u een btw-vrije training wilt volgen. Als u zich hiervoor inschrijft, brengen wij hiervoor € 10,00 administratiekosten in rekening. Meer hierover leest u hier.

Offerte berekenen

Door een kort formuliertje in te vullen kunt u direct de prijs van uw cursus berekenen. (Klik op de offertebutton aan de rechterkant) Deze sturen wij u per e-mail toe.

Annuleringsregeling

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor u niet aan deze cursus kunt deelnemen. Tot één maand voor aanvang van deze cursus kunt u kosteloos annuleren. Wanneer u zich binnen één maand voor aanvang van de cursus afmeldt dan brengt de OR Academy de totale cursusprijs in rekening. U kunt zich kosteloos laten vervangen door een collega. Annuleren kan uitsluitend schriftelijk (per post of email). Meer over onze voorwaarden vindt u hier

Schrijf een review
1
2
3
4
5
Versturen
     
Annuleren

Geef een beoordeling

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 1 reviews
Jac Lindeman
Jun 29, 2020
 by Jac Lindeman
leerzaam
Naam organisatie*: Regina

Deze basiscursus was leerzaam. We weten nu welke rechten we als cliëntenraad hebben. Top!

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

OVER DEZE CURSUS

Duur:

1 dag

Prijs:

€295 (ex. accommodatie)

Deelnemers:

15

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Stuur een e-mail

Bel mij: