Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

De bedrijfshulpverlening en de coronacrisis

Steeds meer mensen gaan langzaam weer terug naar het bedrijf. Er zijn meer mensen op de werkplek dan in april en mei van dit jaar. De werkplek ziet er anders uit dan vroeger. Werkplekken zijn afgeschermd met linten en er staat zeep, ontsmettingsdoekjes en handalcohol voor iedereen klaar. Werknemers nemen een broodtrommel mee in plaats van dat ze naar het bedrijfsrestaurant kunnen. We zijn helemaal voorbereid op het nieuwe werken op 1,5 meter. Maar is het BHV-plan nog wel up to date? Wat kunt u als OR hiermee?

De wet geeft globaal aan hoe de Bedrijfshulpverlening georganiseerd moet worden. Er zijn 2 punten:

  1. De werkgever laat zich bijstaan door een of meer werknemers die zijn aangewezen als bedrijfshulpverleners.
  2. Ze beschikken over een zodanige opleiding en uitrusting, zijn zodanig in aantal en zodanig georganiseerd dat zij de taken naar behoren kunnen vervullen.

Veel bedrijven hebben een BHV-plan. Daarin worden de praktische zaken geregeld. Wie zijn de BHV-ers, wat zijn hun instructies en wat is het vereiste opleidingsniveau. Hoe gaan we ontruimen en op welke manier worden hulpdiensten opgevangen. Maar voldoet het “oude” BHV-plan nog in de nieuwe situatie?

De OR

De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht met de organisatie van de Bedrijfshulpverlening. Waar moet u als OR op letten? We hebben 8 aandachtspunten:

  1. Is het aantal aanwezige BHV-ers toereikend nu men veel thuiswerkt? Ook met minder medewerkers in het bedrijf?
  2. Zijn er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen in geval van een EHBO inzet. Zijn ze geschikt om een virus besmetting te voorkomen?
  3. Hoe gaan we om met reanimatie. Denk hierbij aan wel of geen mond-op-mondbeademing, borstcompressies of AED gebruik.
  4. Inventariseer of BHV-ers liever niet meer aan de BHV willen deelnemen. De reden (bijvoorbeeld risicogroep) is niet relevant.
  5. Hoe gaan we om met ontruimingen? Zijn de verzamelplaatsen (bijvoorbeeld bedrijf in de nabijheid) nog beschikbaar en geschikt?
  6. Werken in het bedrijf “niet zelfredzamen”? Bijvoorbeeld collega’s in een rolstoel. Hoe worden die met inachtname van de 1,5 meter geëvacueerd.
  7. Maakt het bedrijf deel uit van een verzamelgebouw? Kloppen de onderlinge afspraken nog?
  8. Zijn de telefoon- en alarmeringslijsten nog wel actueel?

Vraag als ondernemingsraad of gelijktijdig met het coronaprotocol naar het BHV-plan is gekeken. En als het wordt aangepast dan is dat instemmingsplichtig. Zorg daarbij voor een vlotte afhandeling.

Meer weten

Als u meer wilt weten over de Bedrijfshulpverlening lees dan ons artikel op de website. Ook in de Basiscursus OR en arbo komt de bedrijfshulpverlening aan de orde. Meer informatie over deze cursus vindt u hier. Verder is er op 2 november de dag van de BHV. Dan staat de bedrijfshulpverlening centraal. Informatie hierover en praktische tips vindt u op een speciale website.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: