Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoeken

Worden zzp-ers nu gewone werknemers?

Veel organisaties maken gebruik van zzp’ers voor een opdracht of voor tijdelijke ondersteuning. Een organisatie wil de zzp’ers vaak geen arbeidsovereenkomst geven. Is de zzp’er een ‘gewone’ werknemer? De Hoge Raad heeft op 6 november 2020 aangegeven dat niet het afgesloten contract van belang is, maar de werkelijke aard van de werkzaamheden het uitgangspunt zijn. De Hoge Raad oordeelt dus dat de praktijk op de werkvloer – doet iemand hetzelfde werk als een ‘gewone’ werknemer – bepaalt of er een arbeidsovereenkomst is.

Gevolgen

Deze uitspraak van de Hoge Raad kan enorme gevolgen hebben voor zzp’ers en de organisaties waar zzp’ers werken. Als de praktijk op de werkvloer uitwijst dat voor hen dezelfde afspraken gelden als voor reguliere werknemers, dan kan de rechter dit zien als ‘verkapte werknemers’. De organisatie loopt dan het risico dat hij, wellicht met terugwerkende kracht, extra loonkosten moet betalen en/of een arbeidsovereenkomst moet aanbieden. Betekent dit nu dat een organisatie en een zzp’er geen opdrachtovereenkomsten meer kunnen sluiten? Dat kan wel, maar het hangt van de afspraken met de zzp’er en van de werkzaamheden af.

Niet mee eens

De vraag of alle zzp’ers die werkzaamheden uitvoeren voor een organisatie nu werknemers zijn, is pas echt relevant als één van de partijen meent dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dat speelt bijvoorbeeld als de organisatie de samenwerking beëindigt en de zzp’er het daar niet mee eens is en een beroep doet op het ontslagverbod. De rechter moet dan onderzoeken wat partijen hebben afgesproken. Daarnaast zal hij bekijken of deze afspraken voldoen aan de elementen die zijn opgenomen in de wet, namelijk het persoonlijk verrichten van arbeid tegen loon onder het gezag van de werkgever. Het laatste woord is hier vast nog niet over gesproken.

De OR

Wat kan de OR met deze uitspraak van de Hoge Raad? Dit kan een goede aanleiding zijn om het aannamebeleid op de agenda van de overlegvergadering met de bestuurder te zetten. U kunt bespreken of door de uitspraak van de Hoge Raad het aannamebeleid verandert. Als dat het geval is dan heeft uw OR instemmingsrecht (artikel 27 eerste lid e). Als u niet weet hoe u aan de slag kunt met het aannamebeleid volg dan de cursus OR en personeelsbeleid.  

 

 

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: