Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Wat heeft de OR aan de denkhoeden van De Bono?

Is het lastig om als OR samen tot het juiste besluit te komen? Misschien wordt het tijd om u eens te verdiepen in ‘de zes denkhoeden van De Bono’. Dit is een denktechniek die is bedacht door Edward De Bono, één van de goeroes op het gebied van creativiteit en denktechnieken. Deze theorie helpt u om vanuit meerdere invalshoeken naar een probleem te kijken. Veel mensen zijn namelijk geneigd om problemen vanuit vaste patronen te benaderen. Door verschillende denkhoeden te gebruiken, worden OR-leden gestimuleerd om anders met uitdagingen om te gaan. Zo wordt het makkelijker om knopen door te hakken en gezamenlijke beslissingen te nemen.

hoeden 2022 shutterstock 2037797891
Denkhoeden van De bono
Wat zijn de zes denkhoeden?

De hoed (een denkpet) staat voor een bepaalde denkwijze en is een metafoor voor het idee dat we ons denken kunnen veranderen door een andere ‘hoed’ op ons hoofd te zetten. Er zijn zes hoeden en iedere kleur symboliseert een andere manier van denken. Hoe je over een bepaalde situatie nadenkt, hangt dus af van de hoed die je op hebt. Door verschillende OR-leden een andere denkhoed op te laten zetten, kunnen ze een bepaalde rol spelen in een rollenspel. Als alle denkhoeden voldoende aandacht krijgen, ontstaat er een ‘fullcolour’ beeld:

 • Wit is neutraal en daarmee de metafoor voor objectief denken. U probeert zoveel mogelijk eigen interpretaties en meningen te vermijden en denkt en spreekt vooral in termen van feiten en cijfers.
 • Rood is een metafoor voor het subjectieve denken. Denk hierbij aan gevoelsmatig denken en het uiten van emoties.
 • Zwart symboliseert het negatieve denken. U bent dan ‘advocaat van de duivel’ en gaat actief op zoek naar nadelen, negatieve effecten en mogelijke fouten.
 • Geel is een metafoor voor het positieve denken, het zoeken naar kansen en het focussen op de waarde en voordelen van verschillende zaken.
 • Groen staat voor creatief denken en het bewust zoeken naar nieuwe ideeën en nieuwe denkpaden om een creatieve doorbraak te stimuleren.
 • Blauw symboliseert het analytisch denken.
Toepassingen van de denkhoeden van De Bono

U kunt de werkvorm met de denkhoeden van De Bono in allerlei situaties toepassen waarin flexibiliteit, openheid en verschillende soorten denkstijlen goed van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan de overlegvergadering. De denkhoeden van De Bono dragen bij aan:

 • Besluitvorming: het nemen van een lastig besluit met een groep mensen.
 • Probleemoplossing: een probleem oplossen door het vanuit verschillende perspectieven te bekijken.
 • Creativiteit: de denkhoedenmethode helpt u tijdens het brainstormen, omdat u daardoor een vraagstuk vanuit verschillende perspectieven kunt bekijken en zo de creativiteit kunt bevorderen in een groepsgesprek. Zo komt u tot verrassende nieuwe inzichten en alternatieve oplossingen.
 • Oplossingen van conflicten: door vanuit verschillende denkstijlen naar een complex conflict en de voorgestelde oplossingen te kijken, kunt u met OR-leden verschillende perspectieven belichten en betere oplossingen vinden.
 • Actieplannen: Door OR-leden uit hun vaste rolpatronen te halen en hen op een andere manier aan het groepsproces te laten bijdragen, worden leden die normaal nogal negatief zijn, bijvoorbeeld uitgedaagd om wat positiever naar de zaak te kijken.

Het handige aan het werken met de 6 denkhoeden is dat het makkelijker wordt om op een andere manier te denken. Ineens begrijpt u de argumenten van bepaalde OR-leden bijvoorbeeld veel beter. Bovendien concentreert iedereen zich volledig kan op één ding. Doordat u een bepaalde pet op zet, kunt u tenslotte dingen denken en zeggen die u anders nooit zou had gezegd (bijvoorbeeld omdat u niemand wilt beledigen).

Aan de slag met De Bono? We kunnen een training hierover op maat maken. Neem hierover contact met ons op: 085 0432268. Verder bieden we een workshop hierover op de OR Summerschool aan.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: