Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Mogelijk versobering van arbeidsvoorwaarden

De coronacrisis zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven in de problemen komen. Nu is er nog de NOW-regeling waar veel bedrijven gebruik van maken. Waarschijnlijk wordt deze regeling niet meer verlengd. MKB-Nederland, VNO-NCW en werkgeversvereniging AWVN voorzien daarom een flinke versobering van de arbeidsvoorwaarden. Bedrijven zullen loonoffers vragen van hun werknemers. De bestaande cao-afspraken worden herzien en loonsverhogingen kunnen sneuvelen.

Arbeidsvoorwaardennota

De werkgeversorganisaties hebben onlangs hun visie gepresenteerd in een nieuwe arbeidsvoorwaardennota. Dit is een richtlijn voor werkgevers voor het arbeidsvoorwaardenoverleg. De werkgeversorganisaties willen dat een aantal gemaakte loonafspraken op de helling zullen gaan. Er zullen soms loonoffers worden gevraagd. In de komende maanden moeten daarom de arbeidsvoorwaarden worden heroverwogen om de werkgelegenheid te kunnen behouden. In de nota staat naast versobering ook dat cao’s structureel ‘wendbaarder’ moeten worden.

Draagvlak

De werkgevers pleiten voor ‘constructief overleg’ met werknemers, vakbonden en ondernemingsraden. De werkgevers zoeken naar draagvlak voor de maatregelen.  De OR kan voor draagvlak zorgen. Zorg dat u goed weet wat er onder uw achterban leeft. Kijk ook of uw OR samen met de vakbond op kunt trekken. De vakbond is gewend om over arbeidsvoorwaarden te praten en kan makkelijker actie voeren. Luister kritisch naar de maatregelen die de bestuurder voorstelt om de crisis goed te doorstaan. Schakel eventueel een deskundige in die met uw OR de plannen van de bestuurder doorneemt. U hebt de mogelijkheid om dat te doen.

OR Academy kan u daarbij helpen. Met een strippenkaart advies koopt u een aantal uren begeleiding in. U kunt daar een jaar lang gebruik van maken. U kunt de kaart niet alleen gebruiken voor advies over arbeidsvoorwaarden, maar ook voor reorganisaties, financieel en juridisch advies. Meer informatie vindt u hier.

 

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: