In de herfst neemt het aantal medewerkers met griepverschijnselen toe. Er zullen meer mensen ziek thuis zitten. De vraag is wanneer kunnen snotterige werknemers aan het werk en wanneer niet. Werkgevers zouden met een zogenoemd ‘snotneusprotocol’ hun werknemers duidelijk moeten maken wanneer die wel of niet naar het werk kunnen komen. Daarvoor pleiten arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. De maatregel moet een forse stijging van het aantal griepgevallen en coronabesmettingen en dus ziekteverzuim voorkomen deze herfst en winter.
Griepgolf
Volgens bedrijfsarts Truus van Amerongen van ArboNed was vorig jaar hierop een uitzondering. “Door alle coronamaatregelen zoals afstand houden en thuiswerken, bleef de griepgolf uit. De verwachtingen voor dit jaar zijn heel anders”, zegt ze in een toelichting. De arbodiensten raden aan de basismaatregelen na te leven om verzuim te voorkomen. “Dus was je handen, houd afstand, blijf thuis als je klachten hebt en laat je testen”, aldus Van Amerongen.
Ziekmeldingen
Van elke honderd ziekmeldingen blijven volgens de arbodiensten in vijftien gevallen de werknemers langer dan zes weken thuis. Dat waren er vorig jaar nog tien op de honderd. De impact hiervan is enorm voor werkgevers en werknemers, aldus Van Amerongen. Van het totale aantal verzuimdagen komt 30 procent door psychische klachten. “Die werknemers ben je gemiddeld 237 dagen kwijt en met een burn-out zelfs 293”, zegt Van Amerongen.
De OR
Werkgevers moeten alert zijn op signalen van stress bij werknemers. De OR kan daarbij helpen. Vraag om een duidelijk snotneusprotocol en zorg dat medewerkers weten wanneer ze het beste thuis kunnen blijven. Kijk ook eens naar de verzuimcijfers. De OR kan ze opvragen. U hebt immers informatierecht. Lopen ze op in uw organisatie? Zo ja, wat doet de bestuurder aan preventie? Meer over ziekteverzuim en preventie in de Basiscursus OR en arbo.
Bron: ANP