Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

De kilometervergoeding gaat ook in 2022 niet omhoog

De brandstofprijzen stijgen maar door. Autorijden wordt daardoor steeds duurder. Medewerkers vragen dan al snel om een hogere kilometer vergoeding dan de 0,19 die zij krijgen. De kilometervergoeding dekt de kosten bij lange na niet meer. Toch wordt de onbelaste kilometervergoeding van 0,19 euro per kilometer niet verhoogd. Dat geeft het demissionaire kabinet aan. Een werkgever kan natuurlijk wel meer kilometervergoeding betalen, maar die wordt belast.

Geen verhoging

De onbelaste kilometervergoeding  is al sinds 2006 niet meer geïndexeerd. In die periode is het autorijden wel duurder geworden.  De vraag is waarom de overheid de vergoeding sinds 2006 nooit meer verhoogd heeft. De onbelaste vergoeding blijft hetzelfde, omdat de overheid de belastinginkomsten niet wil missen. Een verhoging van één cent kost de overheid al zo’n 130 miljoen euro aan belastinginkomsten, meldde het ministerie van Financiën aan RTL Z.

Prioriteit

In sommige cao’s en bedrijfsreglementen is geregeld dat een medewerker meer krijgt dan € 0,19. Die vergoeding houdt dan rekening met de werkelijke kosten die een medewerker maakt met de auto. Toch heeft een verhoging van de vergoeding geen hoge prioriteit bij belangenverenigingen en vakbonden. In de afgesloten CAO’s staan geen nieuwe afspraken over een hogere kilometervergoeding. De vakbonden vinden een verhoging van de lonen belangrijker, omdat daar alle werknemers wat aan hebben en niet alleen de automobilisten. De OR en de PVT kunnen de bestuurder vragen om het openbaar vervoer te stimuleren. Medewerkers die met het openbaar vervoer reizen krijgen de werkelijk gemaakte kosten vergoed. In dat geval is het hele bedrag belastingvrij en het is nog goed voor het milieu ook.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: