Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Pensioenpremies in 2022 weer fors omhoog

Ruim een op de drie bedrijfstakpensioenfondsen, die pensioenen voor een hele bedrijfstak verzorgen, verhogen in 2022 de premies. In totaal gaan 1,8 miljoen werknemers meer pensioenpremie betalen. Tussen 2015 en 2020 stegen de premies al met 25%, in 2021 gingen ze ook flink omhoog. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van het Financiële Dagblad en PensioenPro, gepubliceerd in het FD.

Zeker pensioen

Werknemers zien de stijgende premies direct afgaan van hun brutosalaris, waardoor ze netto minder overhouden. Werkgevers, die vaak twee derde van de premie betalen, zien de loonkosten aanzienlijk toenemen. De oorzaak is de belofte voor een ‘zeker’ pensioen. Dat wordt betaald uit enerzijds de beleggingsrendementen, anderzijds de ingelegde premies. Door de lage rente waren de beleggingsresultaten niet hoog genoeg om de toegezegde pensioenen uit te betalen, vandaar de hogere premies.

Nieuw pensioenstelsel

Naar verwachting is het een van de laatste keren dat de premies zo stijgen. De overstap naar een nieuw pensioenstelsel is aanstaande. Dit jaar stemt de Tweede Kamer over het nieuwe stelsel. Andere fondsen, zoals het grote ABP, hebben daar al op geanticipeerd door de premies niet te laten stijgen en pensioenen onder de kostprijs aan te bieden. Als het nieuwe stelsel ingaat, zijn er geen beloftes meer over de hoogte van een pensioen. De premies zullen stabiliseren. Dat is fijn voor ‘nu’, maar hoeveel pensioen werknemers uiteindelijk krijgen wordt onzekerder. Wilt u meer weten over pensioen en de rol van de OR daarbij? Volg dan de cursus OR en pensioen. Onze pensioenadviseur praat u bij.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: