Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Naar een beter OR-team met teamrollen

Een sterk team is veel waard. Individuen binnen een goed samenwerkend OR-team leveren betere resultaten en hebben plezier in hun werk. Een harmonieus team is echter niet vanzelfsprekend. Samenwerken is vaak moeilijk door tijdsdruk, miscommunicatie en uiteenlopende opvattingen over de koers. Dat kan leiden tot onnodige verspilling van energie of zelfs conflicten. We krijgen dan vragen over het uitzetten van OR-leden, omdat er niet mee samen te werken is. Het is niet eenvoudig om een OR-lid uit de ondernemingsraad te zetten. Investeer daarom in samenwerking. Kijk hoe het team is samengesteld en wie welke taak heeft.

Teamrollen

Een team is een groep mensen met ieder een eigen rol die voor de andere teamleden duidelijk is. Teamleden zoeken bewust bepaalde teamrollen op en zij functioneren optimaal in de rol die hun van nature het beste ligt. Iemand die bijvoorbeeld gewend is om de leiding te nemen zal vaak voorzitter worden en iemand die goed kan schrijven maakt de OR-nieuwsbrief en de verslagen. Om teams van diverse samenstellingen te versterken kun je gebruik maken van Belbins-teamrolmodel. Dat versterkt de onderlinge band binnen de OR en vergroot de effectiviteit in de samenwerking.

Belbin

In de jaren zeventig werd het begrip ‘teamrol’ door dr. Meredith Belbin geïntroduceerd. Hij had geconstateerd dat teams met zeer getalenteerde mensen soms falen, terwijl teams met veel minder talenten wel succesvol zijn. Een groep van zes creatieve personen vormen samen niet automatisch een uiterst creatief team. Belbins model wordt succesvol en vaak toegepast voor het versterken van teams van diverse samenstelling in alle mogelijk situaties. Het is dus ook geschikt voor OR en PVT.

9 rollen

Een lid van het team speel dan een rol in het team. Iedere teamrol heeft zijn waarde, heeft zijn kracht en zijn nut maar ook zijn logische zwakheden. Belbin onderscheid de volgende 9 rollen.

  1. De bedrijfsman is de praktische figuur, de organisator in het team die ervoor zorgt dat besluiten worden omgezet in concrete werkzaamheden.
  2. De brononderzoeker is een extraverte en innemende persoon, hartelijk. Hij is op zoek naar nieuwe informatie en interessante contactpersonen waarmee hij makkelijk contact legt.
  3. De plant is de creatieve denker. Hij heeft ideeën en zoekt ruimte om te kunnen fantaseren, om strategieën en scenario’s voor de toe­komst te ontwerpen. De plant is introvert en eigenzinnig.
  4. De Monitor is verstandig, bedachtzaam en kritisch. De analyticus van het team.
  5. De voorzitter is binnen de medezeggenschap vaak herkenbaar. Hij is de natuurlijke coördinator die de procedure aangeeft, de bedoelingen verheldert, de opvattingen inventariseert en tenslotte samenvat wat eenieder wil.
  6. De vormer is een gedreven persoon. Hij is vlot, impulsief en onge­duldig. Hij is een moedige en vrijmoedige ondernemer die ervoor zorgt dat dingen in gang worden gezet, en die mensen vooral ziet in relatie tot het te bereiken doel.
  7. De groepswerker is het meest gevoelige en ondersteunende lid van een team. Hij is vriendelijk van aard en mensgericht. Hij is sterk gericht op het creëren van sfeer en een gevoel van gezamenlijkheid.
  8. De Zorgdrager bezit het talent om voortdurend aan te voelen wat er fout en mis kan gaan. Dit leidt tot veel aandacht voor details.  Verder bewaakt de zorgdrager de kwaliteit en de veiligheid, maar kan weleens overbezorgd zijn en moeilijk iets aan een ander overlaten.
  9. De Specialist staat eigenlijk overal buiten. Hij is de stille eenling, die zich in een team eigenlijk niet thuis voelt. Hij is de toegewijde, initiatiefrijke vakman én standvastige solist.

Belbin concludeert dat de beste teamresultaten worden behaald in teams met een evenwichtige samenstelling. De OR of PVT heeft veel te winnen om eens naar de eigen teamrollen te kijken. Wilt u eens een dag sparren met een trainer om te kijken hoe u het team kunt versterken? Neem hiervoor contact met ons op: 085 0432268.

 

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: