Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Adviesrecht over topbeloningen

OR’en krijgen adviesrecht voor de salarisverhoging van de bestuurders van beursgenoteerde bedrijven. De Tweede Kamer heeft een amendement hierover aangenomen. Dit moet de verdere groei van het verschil in beloning tussen werknemers en de top tegenhouden. Een bestuurder bij de Nederlandse beursgenoteerde organisaties verdient na ruim 3 werkdagen bijna evenveel als een gemiddelde werknemer in een heel jaar! De grote beloningsverschillen kunnen de arbeidsverhoudingen schaden.

Door de ondernemingsraad van bedrijven adviesrecht te geven, kunnen medewerkers (indirect) hun mening geven over de beloningen van de bestuurders. De aandeelhouders moeten een salarisverhoging goedkeuren. Zij krijgen in de nieuwe situatie niet alleen een beloningsvoorstel van de raad van commissarissen, maar ook een advies van de OR van het bedrijf. Tweederde van de aandeelhouders moet dan instemmen met de salarisverhoging. Dat was eerder de helft van de aandeelhouders. Verder zijn OR’en van organisaties vanaf 100 werknemers sinds 2019 verplicht om met de bestuurder in gesprek te gaan over verschillen in beloning binnen de organisatie (artikel 23, lid 2 WOR). Het wordt dus voor de OR steeds makkelijker om invloed op beloningen te hebben.

Er is nog een tweede amendement door de Tweede Kamer aangenomen. Dat gaat over de door de OR voorgedragen commissaris. Deze mag zitting nemen in de zogenoemde remuneratie- of beloningscommissie. Deze commissie bereidt de besluitvorming over beloningen van het bestuur voor. Ook dit vergroot de invloed van de ondernemingsraad op de beloningen van de topbestuurders.

Het is nog niet bekend wanneer de wetswijzigingen ingaan. Beide amendementen gaan naar de Eerste Kamer. Als de meerderheid van de Eerste Kamer akkoord is dan volgt de bekendmaking van de datum waarop de wetswijziging ingaat.

Wilt u meer weten over beloningen en andere arbeidsvoorwaarden? Volg dan de cursus OR en arbeidsvoorwaarden.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: