Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Rol medezeggenschap bij technologische ontwikkelingen

De SER informeert regelmatig medezeggenschapsorganen met zogenaamde handreikingen. Onlangs heeft de SER een handreiking uitgebracht om ondernemingsraden te informeren over de belangrijke rol van de medezeggenschap bij technologische ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zijn van belang, omdat ze invloed hebben op allerlei verschillende aspecten binnen een organisatie. Ga daarom in gesprek met de bestuurder over de technologische ontwikkelingen. In de handreiking staan informatie en tips waar u als ondernemingsraad op moet letten, wat de effecten zijn en hoe u zelf actief op zoek gaat naar informatie.

Bevoegdheden

U hebt als OR verschillende bevoegdheden waar u gebruik van kunt maken als u aan de slag gaat met technologische ontwikkelingen. U hebt adviesrecht bij een voorgenomen besluit van de bestuurder bij een belangrijke technologische voorziening (artikel 25 lid 1 WOR). Ook als er geld geleend moet worden om de voorziening te betalen hebt u adviesrecht. Er zijn meer bevoegdheden die u kunt inzetten. Technologische ontwikkelingen hebben ook allerlei andere gevolgen op bijvoorbeeld sociaal en economisch vlak. Denk aan het veranderen van functies of de introductie van een nieuw beloningssysteem, waardoor ook het instemmingsrecht van toepassing wordt.

 Informatie

Om goed te kunnen adviseren heeft u informatie nodig. U kunt dan gebruik maken van het informatierecht (artikel 31 WOR). Het aanschaffen van nieuwe technologieën kost geld en dan is het goed om de financiële onderbouwing te vragen. Ook kunt u als OR zelf een verzoek doen om meer informatie van uw bestuurder te krijgen.

 Deskundige

Verder mag u deskundigen inschakelen. Zowel de bestuurder als de ondernemingsraad kan zich over (nieuwe) technologieën laten voorlichten door bijvoorbeeld trendwatchers, ICT-specialisten en andere deskundigen van binnen of buiten de organisatie. Ga als ondernemingsraad zelf actief op zoek naar informatie. Maak eens een overzicht van technologieën:

  1. die op dit moment in de organisatie gebruikt worden,
  2. die er verder nog zijn en komen, en
  3. welke daarvan de organisatie zou willen en kunnen implementeren, en
  4. met welk doel.
  5. ga na wat dit betekent binnen de organisatie voor de werknemers en de vereiste skills, competenties en eventuele scholing van deze werknemers.
  6. Bespreek de uitkomsten met de bestuurder.
Meer informatie

Meer tips over de rol van de OR bij technologische ontwikkelingen vindt u in de handreiking op de website van de SER. Wilt u meer weten over de bevoegdheden van de OR volg dan de Basiscursus (W)OR.

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: