Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Meerderheid werkgevers keert vergoeding woon-werkverkeer uit

Nederlandse werkgevers geven op grote schaal vergoedingen voor woon-werkverkeer. Werkgevers spreken met de personeelsvertegenwoordiging in een aparte regeling af welke tegemoetkoming er is voor woon-werkverkeer en welke eventuele andere afspraken er gelden. Zo’n 3,35 miljoen medewerkers krijgen hier gezamenlijk meer dan 2 miljard euro voor, zo blijkt uit het onderzoek ‘Reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding’ van Werkgeversvereniging AWVN

files
Woon-werkverkeer
Verhoging vrijgestelde vergoeding

In 2023 werd de maximale vrijgestelde vergoeding woon-werkverkeer van 19 cent verhoogd naar 21 cent per kilometer. Sinds 2024 is dat 23 cent per kilometer. Meer dan de helft van de werkgevers (67 procent) maakt hier gebruik van. Werkgevers willen bij voorkeur dat het als een echte vergoeding wordt behandeld en niet als belastbaar inkomen.

Thuiswerken

Thuiswerken is een van de meest ingeburgerde werktrends. Van de ondervraagde werkgevers maakt 72 procent gebruik van een thuiswerkvergoeding. Op dagen dat medewerkers thuiswerken, krijgen ze geen woon-werkvergoeding verstrekt. Ze krijgen veel vrijheid in het bepalen van hun werkplaats en maken hier samen met werkgevers afspraken over.

Haakje

Dit bericht kan een ‘haakje’ zijn om de reiskosten- en thuiswerkvergoeding op de overlegagenda met de bestuurder te zetten. Is er bij u geen reiskostenvergoeding, maar bespreekt de PVT of OR wel het onderwerp hoe de organisatie aantrekkelijk kan blijven voor de werving van nieuwe en het behouden van bestaande werknemers? Dan hebt u een mooie aanleiding om dit onderwerp ter sprake te brengen! Daarnaast kan de werkgever met de PVT ten gunste van de werknemer ook een maatwerkafspraak maken over een andere regeling over een tegemoetkoming in de reiskosten van woon-werkverkeer.

Bron: Vergoedingen woon-werkverkeer en thuiswerken | AWVN

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: