Nederlandse werkgevers geven op grote schaal vergoedingen voor woon-werkverkeer. Werkgevers spreken met de personeelsvertegenwoordiging in een aparte regeling af welke tegemoetkoming er is voor woon-werkverkeer en welke eventuele andere afspraken er gelden. Zo’n 3,35 miljoen medewerkers krijgen hier gezamenlijk meer dan 2 miljard euro voor, zo blijkt uit het onderzoek ‘Reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding’ van Werkgeversvereniging AWVN
Verhoging vrijgestelde vergoeding
In 2023 werd de maximale vrijgestelde vergoeding woon-werkverkeer van 19 cent verhoogd naar 21 cent per kilometer. Sinds 2024 is dat 23 cent per kilometer. Meer dan de helft van de werkgevers (67 procent) maakt hier gebruik van. Werkgevers willen bij voorkeur dat het als een echte vergoeding wordt behandeld en niet als belastbaar inkomen.
Thuiswerken
Thuiswerken is een van de meest ingeburgerde werktrends. Van de ondervraagde werkgevers maakt 72 procent gebruik van een thuiswerkvergoeding. Op dagen dat medewerkers thuiswerken, krijgen ze geen woon-werkvergoeding verstrekt. Ze krijgen veel vrijheid in het bepalen van hun werkplaats en maken hier samen met werkgevers afspraken over.
Haakje
Dit bericht kan een ‘haakje’ zijn om de reiskosten- en thuiswerkvergoeding op de overlegagenda met de bestuurder te zetten. Is er bij u geen reiskostenvergoeding, maar bespreekt de PVT of OR wel het onderwerp hoe de organisatie aantrekkelijk kan blijven voor de werving van nieuwe en het behouden van bestaande werknemers? Dan hebt u een mooie aanleiding om dit onderwerp ter sprake te brengen! Daarnaast kan de werkgever met de PVT ten gunste van de werknemer ook een maatwerkafspraak maken over een andere regeling over een tegemoetkoming in de reiskosten van woon-werkverkeer.