Er wordt op veel werkvloeren gepest, gediscrimineerd en seksueel geïntimideerd. Waar moet u heen met een misstand op het werk? Veel werknemers weten het niet. Nog niet eens de helft van de Nederlandse bedrijven heeft een vertrouwenspersoon aangesteld, terwijl de vraag ernaar toeneemt door de #metoo-discussie en de misstanden die in het nieuws komen.
Niet wettelijk verplicht
Een vertrouwenspersoon op het werk is van belang. Toch is het niet wettelijk verplicht om er één te hebben. Volgens de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) heeft slechts 40 tot 45 procent van de bedrijven er een. De LVV wil daarom de functie verplicht stellen. U bent er dan nog niet, want de ene vertrouwenspersoon is de andere niet. Iedere organisatie gaat er anders mee om. Er zijn bedrijven die veel tijd steken in de selectie van een of meerdere vertrouwenspersonen. Ze laten hen ook een goede opleiding volgen. Er zijn ook organisaties die op papier er één hebben, maar bijna niemand weet wie dat is. De OR kan er op aandringen dat de bestuurder meer doet om de bekendheid van de vertrouwenspersoon te vergroten. Ook kan de OR erop aandringen dat de vertrouwenspersoon onafhankelijk is. Dat maakt de drempel om bij de vertrouwenspersoon aan te kloppen lager.
Rechtsbescherming vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersoon heeft geen rechtsbescherming. Zij kunnen last krijgen van de werkgever als ze aan de slag gaan met zaken die de werkgever niet prettig vindt. Iemand kan overgeplaatst of ontslagen worden. De positie moet volgens de LVV verbeteren. Gelukkig zijn er ondanks de slechte rechtsbescherming voldoende werknemers die hun nek uit willen steken voor hun collega’s. Probeer als OR vinger aan de pols te houden.
Meer werk
Werknemers kloppen intussen vaker bij een vertrouwenspersoon aan. Hij/zij heeft een geheimhoudingsplicht. De gesprekken blijven zo vertrouwelijk. Het besef is volgens de LVV gegroeid dat er ook in Nederland een probleem is met grensoverschrijdend gedrag. Het aantal meldingen van ongewenst gedrag op de werkvloer is toegenomen. Werknemers durven eerder naar buiten te komen en gaan binnen de organisatie op zoek naar een oplossing.
Op de agenda
Als uw organisatie nog geen vertrouwenspersoon heeft dan kan uw OR dit aankaarten. Zet het onderwerp op de agenda zetten. U hebt instemmingsrecht als het gaat om de aanpak van risico’s op het werk. Daarnaast hebt u een stimulerende taak om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en de aanstelling van een vertrouwenspersoon draagt bij aan veilige en prettigere arbeidsomstandigheden. Als u wilt weten hoe u het beste van alle arboregels gebruik kunt maken, volg dan de cursus OR en arbo.