Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoeken

Invloed op werktijden

Door de coronacrisis werken veel mensen thuis. De scheiding tussen werk- en privétijd vervaagt. Wanneer ben je thuis en hoe kun je werk en zorg combineren? De OR en PVT hebben invloed op werktijden. Zij hebben instemmingsrecht bij de vaststelling of wijziging van een arbeids- en rusttijdenregeling (artikel 27 WOR). Daar vallen ook roosters onder. Kijk of door de coronacrisis de werktijden zijn veranderd. Let op, als de werk- en rusttijden in de CAO inhoudelijk zijn geregeld dan hebt u geen instemmingsrecht. Kijk daarom wat er in de CAO staat voordat u aan de slag gaat met de werktijden. Als u geen CAO hebt of als de CAO slechts een soort raamwerk geeft en de roosters binnen dat raamwerk kunnen worden ingevuld dan hebt u waarschijnlijk wel instemmingsrecht.

Wijzigen van roosters

Als de werkgever de roosters wil wijzigen, zal hij over het algemeen instemming moeten hebben van de PVT of OR. Hij laat weten wat de redenen zijn om de werktijdenregeling aan te passen en wat de gevolgen zijn voor de werknemers. U kijkt in de CAO en in de Arbeidstijdenwet of uw bestuurder de werktijden mag veranderen. U weet dan hoeveel tijd een werknemer moet kunnen rusten en hoeveel nachtdiensten iemand mag hebben. Als de bestuurder wil afwijken van de normen van artikel 5:7 van de Arbeidstijdenwet dan heeft u overeenstemmingsrecht. Informeer verder naar de gevolgen voor uw achterban. Breng dit in kaart.

Regels

Het is handig om de hoofdregels van de arbeidstijden en de pauzes te weten. U weet dan meteen of medewerkers niet te lang werken. We hebben de volgende regels op een rij gezet:

  1. Per dienst mag iemand maximaal 12 uur werken en per week maximaal 60 uur. Maar elke week 60 uur werken mag weer niet. Daarom moet u kijken naar de uren die iemand werkt over een langere periode. Over vier weken tijd mag je per week gemiddeld 55 uur werken.
  2. Als je op een dag meer dan 5,5 uur werkt heb je recht op minimaal een half uur pauze. Je mag dan ook twee keer een kwartier pauze nemen.
  3. Werk je meer dan 10 uur dan heb je recht op minimaal 45 minuten pauze (die je ook in pauzes van een kwartier mag opnemen).
  4. Je bent niet verplicht om op zondag te werken, behalve als je hier afspraken over hebt gemaakt met je werkgever. Maar je werkgever mag alleen met jou afspreken dat je op zondag kan werken omdat dat bij het soort werk hoort (bijvoorbeeld: gezondheidszorg, horeca, brandweer, politie en in soms in de industrie). Bedrijfsomstandigheden kunnen ook een reden zijn voor werken op zondag. Je hebt altijd minimaal 13 vrije zondagen per jaar.
  5. De regels over werken op zondag gelden niet voor mensen die een ambt uitoefenen in de kerk.
Individuen

Soms is het niet automatisch zo dat de individuele werknemer gebonden is aan roosterwijzigingen waarmee de OR of PVT heeft ingestemd. Voor sommige werknemers pakken roosterwijzigingen zo nadelig uit dat het nodig kan zijn om een uitzondering te maken voor hem of haar. Wanneer heel expliciete afspraken zijn gemaakt over werktijden (in het arbeidscontract bijvoorbeeld) kan een werknemer zich wellicht ook daar op beroepen.

Meer weten

Als u meer wilt weten over werktijden of arbeidsvoorwaarden volg dan de cursus OR en arbeidsvoorwaarden. 

 

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: