Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

FNV-wensenlijstje cao-onderhandelingen 2023

De FNV heeft haar looneis en verdere arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2023 bekendgemaakt. De kern: de FNV eist een rechtvaardige cao voor iedereen. Daarin staan afspraken over koopkrachtbehoud, meer contracten voor onbepaalde tijd en het verbeteren van de kwaliteit van werk centraal. Dit wensenlijstje is de inzet van de grootste vakbond van Nederland bij de cao-onderhandelingen voor volgend jaar. Het is van belang om te weten wat er speelt. In de cao staan soms onderwerpen waar de OR een rol krijgt. Ook let de OR op of de cao wordt nagekomen.

onderhandelen
FNV-wensenlijstje cao-onderhandelingen 2023 2
Beloning

De belangrijkste inzet bij bij de komende cao-onderhandelingen is de automatische prijscompensatie bij de beloning. De cao-lonen moeten volgens de bond automatisch meegroeien met de prijsinflatie. Het minimumloon moet naar 14 euro per uur. Werknemers vanaf 18 jaar zouden daarnaast recht moeten hebben op het volwassen loon. In cao’s moet ook aandacht komen voor het verkleinen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Tot slot wil de vakbond een volledige reiskostenvergoeding bij het openbaar vervoer of de maximaal onbelaste kilometervergoeding.

Zekerheid

De FNV zet ook in op minder flex en meer zekerheid. Structureel werk zou alleen nog gedaan mogen worden door mensen met een contract voor onbepaalde tijd. Schijn-opdrachtgeverschap moet worden tegengewerkt. Flexwerk is er alleen nog voor ‘piek & ziek’, maar flexwerkers moeten wel gelijke arbeidsvoorwaarden krijgen als mensen met een vast contract.

Zeggenschap

Het werk moet volgens de FNV aantrekkelijker worden. Niet alleen een goed loon, maar ook het beperken van werkdruk en verbeteren van zeggenschap. Als werkenden onvoldoende zeggenschap over het werk hebben, bijvoorbeeld in roosters en werktijden, voelen zij zich vaak opgejaagd. Het gevolg kan zijn een hoge werkdruk en meer mensen die zich ziek melden. De FNV wil zeggenschap, als het kan ook over de werkplek, begrenzing van het overwerk en maatregelen om gezond het pensioen te halen. Ook belangrijk is het recht op vrije keuze van de werkplaats, het recht op onbereikbaarheid en een begrenzing van overwerk. Elke organisatie moet een gedragscode, onafhankelijke vertrouwenspersonen, een klachtenprocedure en een sanctiebeleid hebben. Oudere werknemers moeten vervroegd kunnen uittreden.

Als OR is het zinvol om met de vakbond samen te werken. Kijk goed wanneer de bond en OR elkaar kunnen versterken. We hebben hierover een artikel geschreven.

bron: FNV

OR Academy
Gemiddelde beoordeling:  
 0 reviews
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: