Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Fika tegen stress

Het werk is vaak stressvol en een burnout ligt op de loer. Een werknemer wil goede resultaten boeken, maar niet ten onder gaan aan lange stressvolle dagen. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar ook in andere landen. Stress is niet te voorkomen met goede wetgeving. Er is meer nodig.

Zweden

De Zweden hebben er iets op gevonden: de fika. Dat is een koffiepauze die twee keer per werkdag wordt gehouden. Deze pauze is bij veel Zweedse bedrijven verplicht. De Zweden stoppen om 10.00 en om 15.00 uur even met werken. Ze nemen op een andere plek even gas terug. Ze drinken met elkaar koffie, thee of limonade. Hierdoor wordt het verschil tussen managers en werknemers kleiner en na de korte pauze gaan mensen weer energieker aan het werk. Ook maakt de fika, volgens emeritus hoogleraar communicatie Viveka Adelswärd van de Zweedse Universiteit van Linköping, werknemers creatiever en productiever.   Door de verplichte rustpauze doen werknemers uiteindelijk meer op een werkdag dan zonder de fika.

Productief

De critici zullen wijzen op de tijd die de fika kost. Werknemers moeten immers twee keer per dag het werk even neerleggen. Toch blijkt uit onderzoek van de OESO dat de arbeidsproductiviteit van 38 industrielanden Zweden het niet slecht doet. Zweden staat op de 11de plaats, terwijl Japan en China, waar ze lang doorwerken, onderaan staan op deze lijst. De fika slaat wereldwijd aan. Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten kennen het concept inmiddels ook al. Nu Nederland nog.

De OR

Als de OR een bijdrage wil leveren aan het terugdringen van werkstress dan kunt u uw initiatiefrecht gebruiken en de fika voorstellen. Bespreek het met uw bestuurder en probeer het eens uit met een afdeling of onderdeel. Kijk hoe het bevalt en evalueer. Voor u het weet heeft de OR een cultuuromslag bewerkstelligd.

 

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: