Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Het spanningsveld van coronamaatregelen en privacy

De werkgever heeft de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. De OR heeft een stimulerende taak om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Dat is tijdens de coronacrisis extra belangrijk, want werknemers willen veilig op 1,5 meter kunnen werken. U wilt natuurlijk voorkomen dat een werknemer of een bezoeker met het coronavirus zijn of haar collega’s besmet. De werkgever kan allerlei maatregelen nemen, maar tasten ze de privacy niet aan?

Wat mag niet

Het is voor de OR handig om te weten wat de werkgever wel en niet mag. De werkgever mag de werknemers niet controleren op corona. Hij mag geen medische gegevens van het personeel verwerken. De werkgever mag dus niet vragen naar de gezondheid van de werknemers of een test afnemen ter controle. Als een werknemer zich ziekmeldt dan mag de werkgever de reden van een ziekmelding niet bijhouden. De gegevens mogen niet herleidbaar zijn tot een persoon. In de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is dat zo geregeld. De  werkgever kan wel een bedrijfsarts het personeel laten testen op corona.

Temperatuur meten

Er zijn werkgevers die werknemers, bezoekers en klanten willen temperaturen bij de ingang van het bedrijfsterrein. Dit mag in sommige gevallen. Dat is het geval als de werkgever de temperatuur alleen afleest. Dan geldt de Algemene verordening gegevensbescherming  niet. Er zijn drie voorwaarden:

  1. De werkgever mag de temperatuur niet opnemen in een bestand, zoals een Excellijst met namen en de gemeten temperaturen.
  2. De meting mag niet geautomatiseerd plaatsvinden, zoals bij een warmtecamera.
  3. De verwerking mag geen geautomatiseerd gevolg hebben. Bijvoorbeeld poortjes die automatisch openen of een licht dat automatisch op groen gaat als de temperatuur niet te hoog is.

Voldoet de werkgever niet aan deze voorwaarden? Dan geldt de privacywet wél. En mag de werkgever dus niet zomaar lichaamstemperatuur meten. Let dus goed op welke besluiten de bestuurder wil nemen. De OR heeft instemmingsrecht bij regelingen omtrent de verwerking van persoonsgegevens van ‘in de onderneming werkzame personen’. De OR heeft geen instemmingsrecht bij een regeling voor de verwerking van de persoonsgegevens van derden, zoals klanten en leveranciers.

Wilt u meer weten over de privacywetgeving kijk dan op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens of volg de cursus OR en privacy.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: