Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

OR en PVT moeten informatie krijgen over NOW

Vanaf 6 april 2020 kunnen werkgevers bij het UWV subsidie aanvragen om door de coronacrisis te komen.  De Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) geeft bedrijven een tegemoetkoming in de loonkosten. Als uw werkgever subsidie aan wil vragen dan is hij verplicht de OR of PVT daarover te informeren.

Rol OR en PVT

Deze verplichting is opgenomen in de uitwerking van de subsidieregeling (artikel 13). Als u kijkt naar lid d dan staat daar de verplichting van de werkgever om de OR of de PVT te informeren over de subsidieverlening. Als er geen medezeggenschapsorgaan is dan moet de werkgever de werknemers rechtstreeks informeren.  Vraag welke mogelijke effecten de verdere uitwerking van de subsidieregeling NOW voor de eigen organisatie heeft. U hebt dus recht op informatie, maar niet automatisch adviesrecht.  U kunt het onderwerp op de agenda zetten en de OR heeft natuurlijk het initiatiefrecht (artikel 23, lid 3 van de WOR). De PVT heeft dit niet. U kunt nog meer doen. Kijk bijvoorbeeld of de werkgever zich aan de voorwaarden van de subsidieverstrekker houdt. De OR en PVT kunnen de bestuurder ondersteunen in de communicatie over de NOW aan de werknemers. Stem af wat voor werknemers van belang is en wie wat communiceert.

Voorwaarden NOW

Werkgevers die een omzetverlies van ten minste 20% lijden, kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in hun loonkosten van maart tot en met mei. De subsidie bedraagt maximaal 90% van de loonsom, zodat de werkgever het reguliere loon kan doorbetalen.  Het doel van de NOW is om de werkgelegenheid zoveel mogelijk te behouden. De werknemers moeten dan wel hun werknemers in dienst houden en ze niet ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen.

Meer informatie

Als u meer wilt weten over de NOW kijk dan op de website van het UWV. Als u meer wilt weten over financiën van uw organisatie en van de loonkosten volg dan de cursus OR en financiën. Deze cursus bieden we ook online aan.

 

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: