Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Nieuwe coronamaatregelen en de gevolgen voor uw organisatie

Premier Mark Rutten gaf op 28 september 2020 aan dat Nederland vanaf dinsdagavond 29 september om 18.00 uur weer verder op slot gaat. Daar krijgt uw OR ook mee te maken. Drie weken lang kan uw organisatie te maken krijgen met de volgende coronamaatregelen:

  • Het advies van het kabinet is om zo weinig mogelijk te reizen en thuiswerken blijft de norm. Een kantoor of andere bedrijfsplek kan 14 dagen worden gesloten als daar besmettingen hebben plaatsgevonden. Kijk als OR of uw thuiswerkbeleid goed verloopt. Weet uw achterban wat er van hen verwacht wordt en kunnen zij hun werk goed doen thuis? Zorg dat zij goede voorlichting krijgen.
  • Binnen mogen nog maar dertig personen in een ruimte samen zijn. Dat is van belang voor grote bijeenkomsten of de bedrijfskantine.
  • Thuis wordt aangeraden nog maar drie gasten te ontvangen (kinderen tot 13 jaar vallen hier niet onder). Als u thuis wilt vergaderen dan kan dat niet als er meer dan 3 collega’s komen. U kunt dan beter uw OR-vergaderingen online doen.
  • Voor alle zogenoemde contactberoepen gaat een registratieplicht gelden. Bijvoorbeeld kappers moeten dus, net als horecagelegenheden, aan hun klanten vragen om contactgegevens achter te laten. Mensen met een contactberoep wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dring er als OR op aan dat uw bestuurder hier voorlichting over geeft en dat werknemers kunnen beschikken over mondkapjes.
  • In de horeca moeten de lichten om 21.00 uur aan en moet de horecagelegenheid om 22.00 uur dicht. Detailhandel en horeca wordt gevraagd het dragen van een mondkapje op te nemen in het deurbeleid.
  • De groepsgrootte buiten gaat naar maximaal 40 personen. Er gelden wel een aantal uitzonderingen zoals bij demonstraties, culturele instellingen, dierentuinen, de Efteling en bedrijven.
  • Het kabinet gaf al aan de scholen zo lang mogelijk open te willen houden.

De risico’s op de werkvloer zijn door corona toegenomen. De coronamaatregelen van het kabinet zijn algemeen. In uw organisatie is de situatie misschien risicovoller voor besmetting op corona. Zorg dat uw RI&E up-to-date is. Zo niet, dan moet hij worden aangepast. U hebt dan instemmingsrecht. U hebt een stimulerende taak om het werk gezonder te maken.  Trek aan de bel als dat nodig mocht zijn.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: