Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Nederland is Europees kampioen zitten

Nederlanders zitten meer dan alle andere Europeanen, volgens cijfers van het onderzoeksbureau TNO. Maar liefst 26% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder zit meer dan 8,5 uur op een gemiddelde dag. In de rest van de EU is dat 11%. Deze uren zijn verspreid over ‘zituren’ op het werk, in de vrije tijd en in het woon-werkverkeer. Al dat zitten is heel slecht voor de gezondheid.

vacature
We zitten te veel
Zitten is het nieuwe roken

Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Zo blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsraad dat mensen die meer dan 8 uur per dag zitten en weinig bewegen, 74% meer kans op hart- en vaatziekten hebben dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten en veel bewegen. Bovendien hebben mensen met een zittend beroep een hoger risico op vroegtijdig overlijden. Veel zitten is ook nog eens slecht voor het brein, omdat de toevoer van zuurstof en bloed dan trager is. Niet zo handig, aangezien medewerkers het meeste denkwerk vaak zittend achter een beeldscherm verrichten.

Stimuleer beweging

De OR kan een bijdrage leveren om het zitten tegen te gaan. Zet het onderwerp op de agenda. Vraag de bestuurder om voorlichting te geven en maatregelen te nemen. Medewerkers zijn op meerdere manieren te stimuleren om meer te bewegen. Denk aan bedrijfsfitness aanbieden of een abonnement op de sportschool als onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket. Ook kun je medewerkers de mogelijkheid geven om staand te vergaderen of te werken achter een zit-sta bureau. Uit onderzoek blijkt dat je fysieke onderbelasting op het werk helaas niet compenseert met ’s avonds een uurtje sporten. Daarom is het essentieel dat beweging een integraal onderdeel is van de werkdag van medewerkers.

Naast de bovengenoemde punten kun je medewerkers ook motiveren om te bewegen door ze aan te moedigen om regelmatig op te staan en te bewegen. Het zitten elke 30 minuten onderbreken door even op te staan en een stukje te lopen, heeft al een positief effect op de gezondheid. Andere ideeën zijn: de koffiecorners meer in uithoeken van het gebouw plaatsen, stimuleren om altijd de trap te nemen in plaats van de lift en de dag te beginnen en te eindigen met een blokje om.

Bron: TNO

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: