Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Wetsvoorstel Wet werken waar je wilt in de maak!

Door corona werken we massaal thuis. De verwachting is dat ook na de pandemie, thuiswerken een blijvertje is. Na corona zal er een nieuwe balans gevonden moeten worden tussen werken op de werklocatie en werken thuis. De Wet werken waar je wilt moet ervoor zorgen dat aanpassingen van de thuiswerkplek goed geregeld is. Dit kan grote gevolgen hebben voor organisaties.

Meer invloed

In de Wet flexibel werken (Wfw) is geregeld dat medewerkers bij hun werkgever een verzoek kunnen indienen om de arbeidsduur, werktijd en/of arbeidsplaats te wijzigen. Alleen als er sprake is van ‘zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen’ mag een werkgever zo’n verzoek afwijzen. Dat geldt niet voor een verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats. Met het wetsvoorstel krijgen werknemers meer zeggenschap in het bepalen van de arbeidsplaats.

De opzet van het wetsvoorstel Wet werken waar je wilt is gelijk aan die van de Wet flexibel werken. De werkgever moet een verzoek tot aanpassing van de werkplek op dezelfde manier behandelen als een verzoek tot aanpassing van de werktijd of de arbeidsduur. Zo’n verzoek mag de werkgever alleen afwijzen als sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

Vereisten aanvraag
  • Het verzoek moet door de werknemer schriftelijk worden ingediend, bijvoorbeeld per e-mail.
  • Het verzoek bevat in ieder geval het moment dat de verzochte aanpassing dient in te gaan.
  • Het verzoek moet minimaal 2 maanden voordat de aanpassingen ingaan zijn ingediend.
  • De werknemer is niet verplicht zijn verzoek te motiveren.
  • De werkgever moet met de werknemer in overleg treden over het verzoek.
  • Deze wet geldt niet voor werkgevers met minder dan tien medewerkers.
  • De werkgever moet uiterlijk 1 maand voor de beoogde ingangsdatum hebben beslist.

Dit zijn de formele eisen, maar een werknemer kan ook altijd andere afspraken maken met de werkgever. Het is verstandig om deze afspraken schriftelijk vast te leggen.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: