Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Werknemers willen niet meer volledig terug naar kantoor

thuiswerken achter het scherm 1Ongeveer de helft van de beroepsbevolking werkte tijdens de coronacrisis thuis. Nu gaan steeds meer kantoren open. Niet alle werknemers willen weer terug naar hun oude werkplek. Dat blijkt uit een peiling van vakbond FNV. Slechts 10% van de werknemers wil weer fulltime naar kantoor. Maar liefst 70% wil het liefst hybride werken. Dat betekent dat ze deels op kantoor en deels vanuit huis werken. Een vijfde wil alleen nog maar thuiswerken. Voor de OR iets om rekening mee te houden bij het instemmingsverzoek over het thuiswerkbeleid.

Thuiswerken

De respondenten kijken positiever naar het thuiswerken dan vorig jaar. Toen keek 66% positief naar het thuiswerken. Nu is dat 78%. Gevraagd naar welk werk het beste op kantoor en welke het beste thuis kan plaatsvinden, antwoorden geënquêteerden dat thuiswerken voor dagelijkse werkzaamheden de voorkeur geniet. Voor activiteiten als teamoverleg, (in)formeel overleg en contact met collega’s, trainingen, presentaties en het inwerken van nieuwe collega’s, is kantoor de beste werkplek. De vraag is nu wat de toekomst van werken op kantoor zal zijn. Zullen de kantoren leeg blijven staan? En wat gebeurt er met de relatie werknemer en organisatie? Zorgt werken op kantoor voor meer binding met de organisatie en met collega’s? Is dit ook met minder kantoordagen te bereiken?

Zeggenschap

In het onderzoek van de FNV gaat het ook over zeggenschap. Zo’n 30% van de respondenten geeft aan geen of te weinig zeggenschap te ervaren in waar het werk plaatsvindt. Maar liefst 63% vindt dat er een wettelijk recht moet komen op thuiswerken, zodat werknemers meer inspraak hebben. Zolang dat er niet is, kan de OR zich hier hard voor maken. U kunt het onderwerp op de agenda van de Overlegvergadering zetten. U kunt het ook naar voren laten komen als de thuiswerkregeling wordt besproken. De OR heeft dan een sterke positie, want hij heeft instemmingsrecht bij een thuiswerkregeling. Dit valt namelijk onder een regeling voor arbeidsomstandigheden (artikel 27, lid 1d van de WOR). Voordat de OR zich buigt over zo’n instemmingsverzoek, is het slim om de achterban te raadplegen. De OR kan daarmee de wensen en behoeften van de achterban inventariseren en bespreken met de bestuurder. De bestuurder doet er verstandig aan rekening te houden met de wensen van de werknemers. Tevredenheid van werknemers vertaalt zich namelijk vaak in een hogere motivatie en een lager ziekteverzuim.

Wilt u stilstaan bij de mogelijkheden van thuiswerken en de rol van de OR hierbij? Volg dan de workshop Aan de slag met thuiswerken. 

Bron: FNV

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: