Het kabinet treft nieuwe belastingmaatregelen om ondernemers en zzp’ers in deze lastige tijden te ondersteunen. De maatregelen zijn erop gericht ondernemers meer financiële ruimte te geven, bovenop de belastingmaatregelen die al zijn genomen. Zo kunnen ondernemers die te maken krijgen met een omzetdaling straks tijdelijk van een lager loon uitgaan. Bedrijven die vennootschapsbelastingplichtig zijn, kunnen verliezen van dit jaar alvast eerder ‘verrekenen’ met de winst over 2019, waardoor nu meer geld bij de bedrijven blijft. Vraag als OR aan de bestuurder of hij gebruik maakt van de belastingmaatregelen.
Minder belastinginkomsten
Ook voor ZZP-ers heeft de overheid maatregelen in petto. Zzp’ers houden recht op de zelfstandigenaftrek nu ze minder werk hebben, ook die zzp’ers die sterk seizoensgebonden werken. De maatregelen worden nog verder uitgewerkt zodat ze zo spoedig mogelijk kunnen ingaan. Door de maatregelen komen er dit jaar tijdelijk ruim 4 miljard euro minder belastinginkomsten binnen.
Werkkostenregeling
Eén van die maatregelen is het eenmalig verhogen van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 fiscaal loon. Hier kan de OR de bestuurder op wijzen. Met deze maatregel wordt de vrije ruimte in 2020 met maximaal € 5.200 verruimd. In de toelichting bij de voorgenomen verruiming schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën dat de verruiming bedoeld is om werknemers in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen. De werkgever kan zelf bepalen of hij de vrije ruimte wil gebruiken en waar hij die aan wil besteden. Dat kan bijvoorbeeld door werknemers een bloemetje of een cadeaubon te geven. De extra verruiming kan ook worden gebruikt om thuiswerkfaciliteiten aan te brengen op de werkplek van de werknemer thuis. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om
- Noodzakelijke gereedschappen, computer, telefoon en dergelijke
- Arbovoorzieningen zoals een ergonomische bureaustoel en bureau en verlichting.
- Hulpmiddelen die de werknemer ook buiten de werkplek, bijvoorbeeld op kantoor, kan gebruiken en die hij voor 90% of meer zakelijk gebruikt. Bijvoorbeeld een iPad.
- Een vergoeding van kosten die de werknemer maakt om thuis te werken. Dat zijn de kosten van extra elektriciteit, koffie, water en dergelijke.
Rol OR
De OR heeft geen instemmingsrecht als de bestuurder met voorstellen komt om werknemers extra vergoedingen te geven. Toch kan de OR met de WKR aan de slag. De OR beschikt immers over het overlegrecht, het initiatiefrecht en het informatierecht. Vraag dus als OR om informatie over de arbeidsvoorwaardelijke regelingen en de plannen rondom de werkkostenregeling binnen de organisatie. De verruiming van de regeling is een goede aanleiding om het onderwerp op de agenda te zetten. Onderzoek bij de achterban welke vergoedingen en verstrekkingen zij belangrijk vinden. Doe voorstellen over hoe de gewenste situatie eruit moet komen te zien aan de bestuurder. Kijk ook in de CAO. Krijgt de OR meer invloed of is juist alles al door de sociale partners geregeld? Meer weten over de CAO en arbeidsvoorwaarden? Volg onze cursus.