Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Bezuinigen. Wat kan de ondernemingsraad?

Organisaties bezuinigen al jaren als het even tegenzit. De kaasschaafmethode biedt in deze coronacrisis echter geen soelaas meer. Als de omzet met tientallen procenten terugvalt dan gaat het om stevige ingrepen om de organisatie overeind te houden. Als uw  bestuurder fundamentele keuzes maakt en wil ingrijpen in de bedrijfsvoering dan heeft dat gevolgen voor de medewerkers. De OR moet dan alert zijn. U kunt een actieve rol spelen bij de voorbereidingen van voorstellen en bij de uitwerking van de bezuinigingen in de organisatie. Kijk na welke ontwikkelingen het voor uw organisatie noodzakelijk maken om te bezuinigen. U kunt de financiële APK gebruiken om te kijken of uw organisatie financieel gezondheid is. Bespreek daarna op welke wijze uw OR bij de bezuinigingsoperatie betrokken wil zijn. Gaat u proactief te werk of wacht u nog even af op de plannen van de bestuurder?

Bezuinigen

Er zijn allerlei bezuinigingen mogelijk. De bestuurder kan verschillende keuzes maken. Zo kunnen er maatregelen zijn voor een investeringsstop,  een vacaturestop en alles wat daar tussenin zit. Al zijn de maatregelen nodig om te nemen, het is goed om hier als ondernemingsraad zorgvuldig naar te kijken. Let op dat de OR op tijd geïnformeerd wordt over de maatregelen. Zorg dat u op tijd bent om op de voorstellen te reageren. Hieronder treft u een aantal aandachtspunten om als OR naar de bezuinigingen te kijken.

 1. De bezuiniging moet meestal geld opleveren. Kijk daarom goed naar de financiële onderbouwing. Vindt u deze voldoende?
 2. Heeft de bestuurder voldoende gemotiveerd waarom hij over moet gaan tot bepaalde bezuinigingsmaatregelen? En wat leveren de bezuinigen op? Zijn de bezuinigingen tijdelijk of structureel?  Vraag hier als OR kritisch op door.
 3. Zijn er alternatieven mogelijk?  Werk deze uit en maak een initiatiefvoorstel.
 4. Kijk als OR goed of u instemmings- of adviesrecht hebt.
 5. Grijpt de organisatie in op het primaire of het ondersteunende proces en kloppen de verhoudingen tussen beide processen nog?
 6. Zijn de maatregelen van dien aard, dat de vakbonden een rol moeten spelen bij de verdere uitwerking van de plannen? Bepaal of u als OR samen met de vakbonden optrekt.
 7. Bezuinigingen zorgen vaak voor onrust bij de achterban. Stelt de bestuurder een communicatieplan op om alle betrokken medewerkers tijdig en goed te informeren?
 8. Stelt de bestuurder voor de flexibele schil te verminderen? Zo ja, welke consequenties heeft dit dan voor het vaste personeel?
 9. Kiest de organisatie ervoor om de tarieven op peil te houden, maar hiervoor meer diensten verlenen? Wat betekent dat dan voor de werkdruk?
 10. Neemt de organisatie op een zorgvuldige manier afscheid van medewerkers?
 11. Weet u niet wat u moet doen dan is het handig om een adviseur in te schakelen die u helpt bij een adviesaanvraag, een analyse van de situatie of het gesprek met de bestuurder. Als u advies of begeleiding wilt, neem dan contact met ons op (085 0432268). We kijken dan hoe we u kunnen helpen.
De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: