Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft opgeroepen tot meer samenspaak en locatiegericht beleid rond de versoepeling van de coronamaatregelen. Toch worden mensen met een beperking en hun naasten nog steeds veel te weinig betrokken bij het maken van afspraken rond coronamaatregelen. Beide komen onvoldoende tot hun recht. Dit blijkt uit een enquête van KansPlus en de LFB.
Positieve ontwikkelingen
Er zijn ook positieve ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg. Met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn afspraken gemaakt over de versoepeling van de maatregelen rondom het bezoek, logeren en dagbesteding. De meerderheid van de respondenten is over deze versoepeling tevreden. Sommigen zijn nog ontevreden over de bezoekregeling en logeren is nog lang niet voor iedereen mogelijk. Ook is de dagbesteding nog niet voor iedereen weer op het oude niveau. Ook het vervoer van en naar de dagbesteding lijkt nog niet goed geregeld.
Samenspraak
KansPlus, LFB en Ieder(in) willen dat zorgaanbieders op korte termijn in overleg te gaan met ouders/familie en bewoners/clienten. Zij kunnen dan afspraken maken over maatregelen als het aantal Covid-19 besmettingen in woonlocaties, dagbesteding, bij logeervoorzieningen en bij ondersteuning thuis weer opleeft. Alleen in samenspraak kunnen passende (beschermings)maatregelen worden voorbereid. Ook vragen ze zorgaanbieders bij een dergelijke opleving een balans te vinden tussen medisch- en sociaal-emotioneel welzijn bij het nemen van maatregelen. U hoeft niet te wachten op de zorgaanbieder. U kunt ook zelf vragen om een overleg en ongevraagd advies geven.
bron: Kansplus