Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Wat is een redelijke thuiswerkvergoeding?

Door corona werken we met zijn allen zo veel mogelijk thuis. Maar hoe langer dit duurt, hoe meer vragen we hebben. Want wie betaalt eigenlijk de thuiswerkplek? En wat is een redelijke thuiswerkvergoeding? Op dit moment heeft zo’n 10% van de werknemers een thuiswerkvergoeding. De rest betaalt de kosten vaak zelf. De FNV vindt dat niet redelijk en wil de thuiswerkvergoeding vaker gaan meenemen in cao-onderhandelingen. Als het in de cao staat heeft u recht op een vergoeding. Als u niet onder een cao valt dan kan de OR de thuiswerkvergoeding proberen af te spreken met de bestuurder.

Vergoeding

Een werknemer heeft geen recht op een vast bedrag als hij thuiswerkt. De FNV wil bij cao-onderhandelingen hierover vaker afspraken maken en gaat per sector kijken wat een reëel bedrag is. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) becijferde dat het een werknemer gemiddeld 2 euro per dag kost om thuis te werken. Dit bedrag is gebaseerd op uitgaven aan extra verbruik van elektriciteit, sneller internet, water en gas. Ook kopjes koffie en thee, wc-papier en de afschrijving op het bureau en stoel telt het NIBUD mee.

Cao

In de Cao Rijk, de cao Werken voor Waterschappen en de cao voor de Nederlandse callcenters zijn afspraken gemaakt over een thuiswerkvergoeding. In iedere cao staan andere afspraken en vergoedingen. De medewerkers van Nederlandse callcenters krijgen bijvoorbeeld 25 euro per maand wanneer ze fulltime thuis werken. Sommige bedrijven hebben nu al een eigen regeling. Bij verzekeraar CZ krijgt iedereen bijvoorbeeld 50 euro per maand.

De OR

Als uw OR zich hiermee bezig wil houden, kijk dan in ieder geval wat er is geregeld in de cao en in de personeelsregeling. Is er niets geregeld zet u het onderwerp op de agenda van de overlegvergadering. U kunt ook een stap verder gaan en het initiatiefrecht van de ondernemingsraad gebruiken. Kom met een voorstel. U kunt bijvoorbeeld voorstellen om de besparing op de reiskostenvergoeding te gebruiken voor een thuiswerkvergoeding. De werkgever kan ook de vrije ruimte in de werkkostenregeling gebruiken om de kosten voor thuiswerken te vergoeden. Een alternatief is dat de werkgever reiskostenvergoedingen blijft doorbetalen als compensatie voor de extra kosten van het thuiswerk. Dit jaar mag uw bestuurder deze vergoeding tijdens het thuiswerk gewoon laten doorlopen, omdat de belastingdienst voor dit jaar elke dag thuiswerk tijdelijk ook als een reisdag aanmerkt. Vanaf 1 januari kan dit niet meer. Dan geldt weer gewoon dat de reiskostenvergoeding gebaseerd moet zijn op daadwerkelijk woon-werkverkeer.

Als u met vergoedingen en andere arbeidsvoorwaarden aan de slag wilt, volg dan de cursus OR en arbeidsvoorwaarden.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: