In het Klimaatakkoord is afgesproken dat grote organisaties een norm opgelegd kunnen krijgen om hun woon-werk en zakelijke verkeer schoner te maken. Het doel is de reductie van de CO2-uitstoot. Vanaf 2023 moeten werkgevers met meer dan 100 werknemers de CO2-uitstoot van de reizen van hun personeel gaan registreren. Organisaties moeten de komende jaren gegevens aanleveren over hun woon-werk en zakelijke verkeer. Dat gaat bijvoorbeeld om het aantal gereisde autokilometers, uitgesplitst naar het soort brandstof. Als op basis van de aangeleverde gegevens blijkt dat de CO2-uitstoot voldoende afneemt, dan is een individuele norm per bedrijf niet nodig. Neemt de uitstoot niet genoeg af, dan komt die norm er alsnog. Uiteindelijk moeten de CO2-emissies in 2030 1 Megaton lager zijn. Deze maatregelen gaan per 1 januari 2023 in als de Tweede en Eerste Kamer hiermee instemmen. Het registreren van woon/werkverkeer en dienstreizen levert de mogelijkheid op om gedrag, aanwezigheid en prestaties van personeel waar te nemen. Aandacht van de OR is dus nodig!
Rapporteren
Vanaf 1 januari 2023 rapporteren werkgevers ieder jaar uiterlijk op 30 juni over de werkgerelateerde personenmobiliteit in het voorafgaande kalenderjaar. Daarbij gaat het om woon-werkverkeer en alle zakelijke ritten waarvoor de werknemer een financiële vergoeding ontvangt of waarvoor aan de werknemer een vervoermiddel ter beschikking is gesteld. De werkgever moet gegevens verstrekken over het aantal reizigerskilometers voor woon-werkverkeer en zakelijke mobiliteit, de gebruikte vervoermiddelen en het brandstoftype.
Privacy
Bij het opstellen van de regelgeving was het respecteren van de privacy van werknemers een belangrijke voorwaarde. Zo mogen werkgevers alleen de totalen van de hele organisatie rapporteren. Ook vindt het kabinet het belangrijk dat het rapporteren werkgevers zo weinig mogelijk extra werk oplevert. Daarom worden vooral gegevens gevraagd die werkgevers vaak toch al bijhouden. Zij hoeven de CO2-uitstoot dus niet zelf bij te houden of te berekenen. Als die gegevens niet worden bijgehouden, dan kan de OR een instemmingsverzoek verwachten. In 2023 kunnen werkgevers op vrijwillige basis gegevens over het werkgebonden personenverkeer registreren.
Maatregelen
Een organisatie kan in eerste instantie zelf bepalen welke maatregelen worden getroffen om aan de emissiegrenswaarde te voldoen. U kunt bijvoorbeeld zorgen voor minder zakelijke reizen. U zet in op meer online vergaderen en/of meer thuiswerken. Hybride werken is dan een oplossing. U kunt ook kiezen voor het stimuleren van de fiets en het openbaar vervoer. Ook kunt u het wagenpark van uw organisatie aanpakken. U kiest voor elektrische auto’s of van kleinere auto’s met een lagere uitstoot. Een combinatie van maatregelen kan natuurlijk ook. Zet als OR de registratie op de overlegagenda met de bestuurder als de onderneming meer dan 100 werknemers heeft en stel vast op welke wijze de werkgever de kilometers en uitstoot gaat bijhouden. Misschien is een instemmingsverzoek nodig als de bestaande regelingen daarvoor aangepast moeten worden.
Bron: Rijksoverheid