Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Search

Raad voor de rechtspraak kritisch op wetsvoorstel zieke werknemers

De Raad voor de Rechtspraak heeft forse kritiek op het wetsvoorstel waarbij kleine en middelgrote werkgevers voortaan al na één jaar langdurig zieke werknemers mogen vervangen. Deze werkgevers zijn veel eerder gebaat bij een verkorting van de loondoorbetalingsplicht (van twee naar een jaar), dan bij duidelijkheid van snellere vervanging. Ook ziet de Raad geen enkel voordeel voor de werknemers. Dat staat in een advies van de Raad voor de Rechtspraak van 8 januari 2024.

Veel rechtszaken

De Raad beoordeelt of nieuwe wetten juridisch uitvoerbaar zijn en niet leiden tot veel rechtszaken. En dat laatste verwacht de Raad juist wel: veel conflicten tussen werkgever en werknemer over de re-integratie-inspanningen van de werkgever die een vroeg verzoek doet tot afsluiting van het eerste spoor, wat niet bijdraagt aan een succesvolle re-integratie. De Raad voorziet dat veel van dit soort conflicten leiden tot complexe gerechtelijke procedures. Daarom adviseert de Raad het huidige wetsvoorstel niet zo in te dienen.

Rol OR

De OR heeft instemmingsrecht (artikel 27, lid 1d) over het verzuimbeleid, het ziekteverzuim en het re-integratiebeleid. Wilt u weten hoe u hier het beste gebruik van kunt maken en welke rechten u nog meer hebt? Volg dan de Arbocursus voor de ondernemingsraad.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: