Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

OR houdt zich het meeste bezig met financiën!

Top 10 onderwerpen op de OR agenda

Ondernemingsraden houden zich met veel verschillende onderwerpen bezig. Er kan van alles op de OR agenda staan. De OR’en moeten volgens de WOR over een veelheid aan onderwerpen worden geïnformeerd en/of om advies of instemming worden gevraagd. OR’en kunnen bovendien zelf ook allerlei onderwerpen aan de orde stellen. Het onderzoek monitOR 2015-2016 heeft de onderwerpen waar de OR’en zich mee bezig houden op een rij gezet.

Het blijkt dat OR’en onderwerpen die te maken hebben met het financieel beleid van de organisatie het meest op de agenda hebben staan. Maar liefst 78% van de respondenten zegt dat de OR zich bezig gehouden heeft met het financieel jaarverslag en 67% met de begroting van de organisatie. Dat is opvallend, omdat uit eerder onderzoek bleek dat veel OR’en het lastig vinden om over financiën met de bestuurder te praten. Dat blijkt ook vaak uit de cursussen financiën. OR’en kunnen de financiële rapportages moeilijk doorgronden en weten niet welke vragen zij moeten stellen. Dat is wat zij leren tijdens de financiële cursussen.

Het onderwerp arbeidsomstandigheden eindigt op de tweede plaats van het onderzoek. 72% heeft zich bezig gehouden met de veiligheid en 70% met de gezondheid van de werknemers. Dat is niet zo verrassend, omdat de ondernemingsraad instemmingsrecht en een stimulerende taak heeft op het gebied van de arbeidsomstandigheden. Veiligheid en gezondheid zijn onderwerpen die dicht bij de achterban staan. Het is dan logisch dat de OR dit onderwerp hoog op de agenda heeft staan. De top 10 van onderwerpen op de OR agenda ziet er als volgt uit:

  1. Financieel jaarverslag 78%
  2. (Werknemers)veiligheid 72%
  3. (Werknemers)gezondheid 70%
  4. Begroting van de organisatie 67%
  5. Inzet van flexibele arbeidskrachten 59%
  6. Arbeidstijden en roosters 57%
  7. Opleidingen en coaching 56%
  8. Organisatiestructuurverandering 55%
  9. Functioneren en beoordelen 54%
  10. Reorganisatie 52%

Als uw OR de financiën bespreekt met de bestuurder kunt u gebruik maken van de Financiële APK van OR Academy. Dit hulpmiddel is handig om de financiën te beoordelen en een goede manier om dit onderwerp te bespreken.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: