Betaalbare trainingen voor OR, PVT en Cliëntenraad.

Gem. Beoordeling: 8,7
Zoek

Ondernemingsraad en thuiswerken

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan wordt er opgeroepen om zo weinig mogelijk te reizen en vanuit huis te gaan werken. Dat geldt niet alleen voor werknemers die verkouden of grieperig zijn, maar vaak ook voor hele bedrijven. De kans op besmetting in de kantoortuinen én in het openbaar vervoer is dan een stuk kleiner. Thuiswerken heeft veel voordelen, maar het is niet voor iedere beroepsgroep geschikt.

Bevoegdheden OR

Als de bestuurder besluit dat werknemers (meer) thuis moeten werken, geef dan aan dat de OR instemmingsrecht (artikel 27 WOR) heeft.  Artikel 27, lid 1b van de WOR regelt het instemmingsrecht van de OR voor het vaststellen, wijzigen of intrekken van een werktijdregeling. Hieronder vallen ook het thuiswerken en flexibele arbeidstijden. Maar natuurlijk ook dienstroosters en pauzes. Het maakt niet uit of werknemers nu voor een korte of een lange tijd thuis moeten werken.

Aandachtspunten

Let als OR op de volgende punten als de bestuurder groepen werknemers thuis wil laten werken:

  1. Als het goed is, is het thuiswerken al opgenomen in het arbobeleid van de organisatie. Kijk tijdens een overlegvergadering tussen bestuurder en OR even of de huidige situatie daar nog steeds aan voldoet.
  2. Welke functies zijn geschikt voor thuiswerk? Kijk kritisch wat werknemers thuis kunnen doen en wat niet. Als werknemers niet thuis kunnen werken en er is ook elders geen werk dan kan de werkgever de werknemers verzoeken vrije dagen op te nemen. Als de  werknemer daar vrijwillig gehoor aan geeft, is er niets aan de hand. Het verplichten om vrije dagen op te nemen kan doorgaans niet.
  3. Betrek de bestaande regels in de cao en bedrijfsregelingen voor thuiswerken bij het voorgenomen besluit van de bestuurder.
  4. Kijk in de Arbowet als u meer wilt weten over de arbeidsomstandigheden voor thuiswerken. Deze wet gaat ook over de manier waarop medewerkers thuis werken. Dit betreft dan vooral de inrichting van de werkplek thuis en afspraken over pauzes en gebruik en onderhoud van computers en apparatuur. Is dit goed geregeld?
  5. Zorg dat het gebruik van PC, telefoon en meubilair, arbeidsomstandigheden, aansprakelijkheid (bij bijvoorbeeld computervirussen) en eventuele vergoedingen die iemand krijgt als hij thuiswerkt goed zijn geregeld.
  6. Aan de slag gaan met thuiswerken lijkt een heleboel werk voor de OR, maar het kan ook snel gedaan worden. Het is in het belang van én de onderneming én de medewerkers dat er duidelijkheid is in deze tijden van verwarring en snelle veranderingen. Zorg dat uw OR de tijd krijgt om snel te kunnen reageren op de voorgenomen besluiten van de bestuurder.

Meer over de WOR hoort u tijdens de Basiscursus (W)OR en wilt u meer weten over de arbeidsomstandigheden volg dan de cursus OR en arbo.

De Academy nominatie beste opleider van Nederland 2022

Onze beloftes

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over de OR Academy per mail.

Wilt u meer weten over ons aanbod, onze werkwijze of heeft u een andere vraag? Maak vrijblijvend een afspraak voor een telefonisch kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs en informeer naar de mogelijkheden!

Vul uw gegevens in, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak te maken. Als u een specifieke vraag hebt, kunt u dat hieronder vermelden.

Stuur een e-mail

Bel mij: